Пепи Шика: Най-хубавото вино правят тези, които черпят с него

Пепи Шика: Най-хубавото вино правят тези, които черпят с него

„Моята страст към виното започна от опитването на хубави напитки. Без съмнение, българите сме цените на Бакхусовата напитка. Моите любими сортове са Каберне совиньон, Мерло и Сира от червените и Врачански мискет и Совиньон блан от белите“, споделя Пепи Шик-а, както е известен сред врачани. Той направи преди години серията вина „Врачански Грифон“, с емблематичния етикет на Мара Врачанка. Сега стопанисва казана в Бистрец и емблематично Арт бистро „Казана“. В него целогодишно са изложени творби на неговия брат- модерния художник Александър Василев /Василевса/, известен с инсталациите си с известни личности от спорта и шоубизнеса. Това придава на приятелските компании в заведението неповторима атмосфера.

Днес Петър стопанисва собствено лозе от 5 дка и 180 плодни дръвчета. От него и с купено грозде е произвел 6 вида собствено вино. Белите елексири Врачански мискет, Совиньон блан и Ризлинг, Розе от Траминер и класическите Мерло и Каберне, поставени в нови бъчви са предизвикателство към всеки ценител. Признава, че в последните години врачани са се научили да правят хубави вина. Сред майстор винарите са Ивайло Пинтата, съдия Васил Ганов и  бизнесмена Ивайло Гладнишки, както и други, които се борят за титлата „Цар на виното“.

„Най-хубавото вино правят тези, които черпят с него приятелите си“, категоричен е Петър. Той казва, че правенето на вино и варенето на ракия не е занаят, а изкуство. Казанът е култово място, защото тук има щастие и радост. При нас се материализира целогодишния труд на стопанина, като се започне с копането, рязането и пръскането и се свърши с брането. Този труд се превръща в еликсир и после всички му се радват“, споделя Пепи. На Казана става истински мъжки разговор, завързват се приятелствата, а вдъхновението на едни ражда картини, а на други- амбиция през следващата година да направят още по-хубаво вино.   
2020-02-18 07:47:42