Валери Ролански: Честита 45-годишнина на град Роман!

Валери Ролански: Честита 45-годишнина на град Роман!

Уважаеми съграждани,
за мен е удоволствие да ви поздравя с празника на града.

Почти половин век изглежда внушителен за един човешки живот, но той е само частица от историята на селище като нашето, построено върху земи с хилядолетна история.

Роман получава името си от разрушената по време на турското нашествие крепост „Роман“. Първият писмен документ с името Роман е турски регистър от 1430 г.

Град Роман е освободен от османско робство на 27 ноември 1877 г. Развитието му започва със строителството на ж.п. линия София-Роман, която се открива официално на 20.II.1897 г. и на ж.п. линията Роман-Плевен, открита на 18.VII.1899 г. Тук идват от близки и по-далечни селища повече от хиляда души, които отварят дюкяни и търговската дейност се засилва.

Община Роман е създадена с Уkаз от 01.08.1934 г. като Романска централна община. Утвърдена с постановление №77 на МС от 5.12.1977 г. като център на селищна система. Роман е обявен за град на 4.09.1974 г.  с Указ на Държавния съвет № 1942.

Първите години на обявяването на Роман за град се характеризират с бурно социално икономическо развитие:

 • Строителството на Завода за стоманени телове и въжета На 6 юли 1979 г. заводът дава първата си продукция, а на 1 септември 1980г. са произведени първите линейни метри арматурни стоманени въжета, предназначени за строителството;
 • През 1981г. са открити нова железопътна гара и нова автогара.
 • Изграден и надлеза над жп линията
 • Построени са жилищни и спортни комплекси;
 • Откриват се работилници за дървообработване, изработване на тухли, варене на ракия и др.
 • През 1982 г. Започва да функционира кравекомплекс с капацитет 650 крави. По тогавашните критерии, той е обзаведен с най-модерни технически съоръжения;
 • 1989 г. тържествено е открита новата комплексна административна сграда в гр. Роман;
 • През следващата 1990г. телеграфо-пощенската станция се премества на първия етаж в сградата;

Годините на прехода са оставили своя тежък отпечатък върху развитието на града. Младите хора напускат Роман в търсене на по-добри възможности за реализация и живот. Роман постепенно замира.

През последните години, обаче се наблюдава тенденция към подобряване на социално икономическото положение в града. За мен, като кмет на града и общината има особено значение факта, че вече четвърта  поред година сме заедно – заедно в емоцията и настроението на празника,  заедно и в работата, която вършим за доброто на нашия град и община. Четири години, през които Роман  крачка по крачка се доближава до онази идея, която имаме всички за съвременен град.

             Освен реализираните ремонти на пътища, улици и детски площадки  със собствени бюджетни средства, са   привлечени инвестиции на стойност над 8 милиона лева.

             В тях се включва финансирането от ДФ“ Земеделие“ на проектите за реконструкция и рехабилитация на общинските пътища Роман - Стояновци и Роман - Струпец, на булевард “Христо Ботев“ в град Роман, които са пред завършване и срещат одобрението на местното население.

           Финансиран от МРРБ е Общия устройствен план на община Роман – стратегически документ за нейното развитие.

           Πpeдcтoи изгpaждaнeтo нa:

 • пешеходна алея в зелените площи до улица “Малък Искър“ за осмисляне на свободното време на жителите на Роман;
 • комбинирана спортна площадка, като естествено продължение на благоустрояването на зоната за спорт на градския стадион, с възможност за масов спорт;
 • ремонт, изграждане на огради, доставка на обзавеждане и оборудване и благоустрояване на дворното пространство на ДГ“ Зора“ и обособената група в с.  Камено поле.

              За всички тях също е осигурен финансов ресурс по сключени договори с ДФ “Земеделие“. И щe cпpa дo тyĸ, paзбиpa ce имa и oщe нeщa, ĸoитo пpeдcтoят дa ce cлyчaт, защото щe пpoдължaвaме дa paбoтим c яcни и възмoжни цeли, за да  пpoмeняме града  ĸъм пo-дoбpo. Eдин мaлъĸ гpaд в дъpжaвaтa, нo голям в  cъpцaтa и мeчтитe ни.

2019 г. е юбилейна и за организирания спорт в град Роман.

През 2017 година успяхме да си върнем стадиона и градът ни се сдоби с модерно спортно съоръжение, което не функционираше почти четвърт век.  Днес той е желано място за отдих и спорт на младите хора от града.

 Уважаеми съграждани и гости на град Роман,
гордея се, че през последните почти 4 години съм  кмет на този град и на тази община. Има защо- в управлението вече има една ясна визия за бъдещето. Работата на Общинската администрация, на Общинския съвет и на всички граждани на Роман даде реални и видими резултати- с общи усилия, с вашата съпричастност показахме, че можем да решаваме проблеми, да реализираме проекти, които да носят позитиви за десетилетия напред.

          Уверявам Ви, че въпреки трудностите, нашите усилия са насочени единствено към това да решаваме проблемите и да работим за интересите на жителите на Роман. Искам от сърце да благодаря на всички, които подкрепят нашите идеи за развитието на общината. Дългът ни е да запазим наследеното, да множим направеното в днешно време и да предадем на поколенията след нас духа и традициите на нашия град!

Ще Ви пожелая и надежда за всеки утрешен ден! Вяра в по-доброто бъдеще на децата ни и на града ни! С общи усилия можем да го постигнем!

Честит празник! 


сн.1


2019-09-04 08:54:36