Манастир остава скрит за миряните

Манастир остава скрит за миряните

Цялостен ремонт е извършен на Мътнишкия манастир "Св. Николай Чудотворец". Дейностите са факт благодарение на ръководството на Врачанската Митрополия. Въпреки изцяло обновената сграда достъпът на миряни до светата обител е почти невъзможен заради буйната растителност около нея и калдъръмения път. Туристите пък трудно ще могат да разгледат манастира поради липсата на табели на главния път.

Вандала са изпотрошили металната порта пред сградата. До вандалски актове в самия храм обаче не се е стигало, видя екип на „Северозапад днес”.

Освен малката църква, Мътнишкият манастир някога е имал и четири стопански и жилищни сгради с 16 килии и други помещения за монасите и посетителите. Днес е останала само една сграда. Манастирската черква "Св. Никола" е еднокорабна, едноапсидна с по два контрафорса отвън, на северната и на южната стена, и с камбанария над входа от запад. Отвътре е украсена със стенописи датирани от XVI-XVII век, но за жалост в по-късен период са покрити с тънък слой варова мазилка, и от тях сега не може да се види почти нищо.

За последен път Мътнишкият манастир е бил обновен през XIX в., от десетилетия не е действащ, оскверняван многократно и потънал в забвение. До манастира се стига по черен коларски път, който се отбива в ляво от шосето за Вършец. В близост до манастира има голям извор - аязмо с целебна сила.
2019-07-26 15:28:55