Първата Мис България оживя в Младежкия дом

Първата Мис България оживя в Младежкия дом

Първата Мис България- врачанката Люба Йоцова се завърна подобаващо в родния си град. Забележителната й красота, житейският й път и значението на нейната фамилия за България са част от уникална изложба. Тя бе открита снощи в Младежкия дом във Враца като част от съпътстващата програма на международния театрален фестивал ВРЕМЕ, който започва в петък.

Това е първата от поредица иницативи на три културни институции- Младежкия дом, Регионалния исторически музей и Държавнния архив под мотото "Мисия Враца", с идеята да се представят забележителните личности на нашия град, оставили траен отпечатък в историята на България, заяви при откриването Георги Врабчев. По този повод той връчи благодарствени грамоти на директора на музея Георги Ганецовски и на началник отдела от ДА-Враца Маргарита Василева, както и на Весела Пелова- инициатор за създаването на изложбата.

За уникалните документи и факти около фамилията Йоцови /най-големите търговци на яйца не само в България/, за това чия внучка е Люба Йоцова, за състава на журито на първия конкурс и специално изработения шрифт за изложбата говори дизайнера Росица Стоянова.

Стилната ретро атмосфера се допълваща от музика от грамофон. Всички, посетили откриването, получиха от последния брой на уникалното издание "ВРАЦА вчера-първоаприлско изтупване на архивите", което в. "Северозапад днес" прави всяка година в навечерието на 1 април, което е посветено на 90 години от първия конкурс за красота, спечелен от врачанката Люба Йоцова.

 

 


сн.1
сн.2
сн.4


2019-06-13 13:55:54