Камибо: Проблеми със сеpовъглерода няма, има преднамерена атака

Камибо: Проблеми със севовъглерода няма, има преднамерена атака

Вместо рутинна проверка в понеделник бе направена преднамерена атака към нашата фирма. С неверни твърдения и инсинуации от страна на служител на РИОСВ-Враца се цели да се внуши опасност и да се предизвика паника в населението на града, без да има каквито и да е факти и основания за това, заявиха от „Камибо” пред сайта ни.

По този повод от фирмата ще подадат жалба до министъра на околната среда и до РИОСВ-Враца за поведението на експерта Георги Караиванов. „Стриктно изпълняваме действията и сроковете по плана, който сме представили пред всички компетентни органи”, заяви собственикът на фирмата и народен представител Станислав Попов.

Бяхме уведомени за проверката и със заповед на управителя, изрично бе упълномощен за нея, отговарящият за съхранението на веществото Иван Диновски, който е най-компетентен по темата. Той е представил на комисията съответните документи- за изпълнението на предписанията, договор с фирма за закупуване на веществото и протоколи от замервания на количеството, което е неизменно от 2011 г. и доказва, че изтичане няма.

Вместо да се състави протокол от проверката, представителят на РИОСВ не признава нито нашия представител, нито документите, а след това прави изявление пред медиите, пълно с инсинуации и противоречия. Как например ще ни се наложи втора глоба, като няма протокол с констатирани наши нарушения?

Още по-абсурдно е твърдението, че има изтичане на вещество и свидетелство за това е миризмата в района или белия цвят на водата. Химичният характер на серовъглерода го определя като неразтворимо във вода и тъй като е по-тежко от нея, то винаги се утаява и пада на дъното на съда. Няма никаква възможност то да бъде усетено органолептично, а това може да стане само от специализирана лаборатория, заявиха бивши химици, които са категорични също, че белият цвят на водата са варовикови отлагания, които съществуват от години.

От Камибо са уведомили РИОСВ-Враца за изпълнението на всичките 10 предписания с писмо от 29 май. От тях става ясно, че е направено удебеляване стените на съдовете за съхранение и че изтичане няма, тъй като нивото на серовъглерода остава непроменено.

„Тъй като в България няма лаборатория, която да установи дали серовъглерода е годен за  суровина, пробите са изпратени в чужбина. Очакваме ги всеки момент. Ако те докажат, че то става за преработка, серовъглеродът ще бъде изнесен в чужбина в рамките на месец. Ако се окаже, че е замърсено с масла, то тогава РИОСВ трябва да го обяви за отпадък и тогава ние ще се обърнем към няколкото фирми, които извършват тази дейност, за да го неутрализират. Пълна спекулация са твърденията на Караиванов, че това би струвало около 1 милион. Сумата е в пъти по-малка”, заяви Станислав Попов.

Според него не е нормално, когато е взето най-доброто за града и екологията решение- да бъде извозен серовъглерода, някои да спекулира с темата и да сее напрежение в обществото. "Веднага след като дойдат резултатите от пробите ще обявим следващите ни стъпки до извозването", категоричен бе той.

 
2019-06-04 08:37:20