Болница остана без лекарства, сапун и тоалетна хартия

Болница остана без лекарства, сапун и тоалетна хартия

Пациентите купуват всичко – от лейкопласт до абокат

 

Елементарни хигиенни материали липсват в отделенията на врачанската МБАЛ „Христо Ботев”. От близо 2 месеца лекарите, мед. сестрите и санитарите събират пари, за да купят сапун, веро и тоалетна хартия. За това алармираха в „Северозапад днес” от персонала на лечебното заведение.

„Трагедията тук е голяма. Представете си при какви условия сме принудени да работим, щом в отделенията няма елементарните хигиенни консумативи. От месец и половина сме принудени да отделяме от заплатите си, за да ги купуваме. Събираме по лев от всеки, за да купим санитарни материали, салфетки, дори чували за боклук! За проблема сме алармирали ръководството на лечебното заведение, но мерки не се взеха”, заяви старши медицинската сестра на Детско отделение Камелия Цветанова. 

Проверка на място установи, че липсата на сапун и тоалетна хартия не са единствения проблем в отделенията. В спешните шкафове освен лейкопласт, бинтове и марли, липсват и редица медикаменти. Доставките са рядкост и това принуждава персонала да кара пациентите сами да си купуват от превързочните материали до всякакъв вид лекарства и абокати. Съпротива от страна на болните няма, тъй като сами се убеждават, че шкафове на отделенията са празни.

Подобно е положението и в болничната аптека. За пореден месец в нея липсват жизненоважни лекарства. Обяснението на болничното ръководство е, че от централния склад няма зареждане.

Междувременно напрежението около изплащането на трудовите възнаграждения на този етап е затихнало. Белите престилки са в очакване на превод на аванс. Забавяне има, но то е в рамките на няколко дни.


1
2


2019-04-19 13:12:33