Кредит до 9,5 млн. лв. иска болницата във Враца

 Кредит до 9,5 млн. лв. иска болницата във Враца

Банков кредит на стойност до 9,5 млн. лв. иска да изтегли врачанската болница. За тази цел управата на лечебното заведение публикува покана за оферти от финансови институции на интернет страницата си. От нея става ясно, че МБАЛ „Христо Ботев“ иска заем, който да върне до 10 години. Днес изтича срокът за подаване на оферти от страна на заинтересовани да кредитират врачанската болница банки. Предстои до дни да се разбере имало ли е интерес от страна на финансовите институции и ако да – в какъв срок ще се вземе решение от къде да се изтегли заем и в какъв размер ще бъде той.

Припомняме, че финансовата криза във врачанската болница налага изтеглянето на кредит, с който да се погасят стари задължения към монополни дружества, контрагенти и доставчици на лечебното заведение. Заради безпрецедентна задлъжнялост сметките на МБАЛ „Христо Ботев“ бяха запорирани многократно, като дори бяха спрени важни доставки на лекарства. Заплатите на персонала пък бяха забавени и след стачни действия на лекари и медицински персонал, се наложи намесата на здравното министерство, което е принципал на болницата. От там дадоха гаранции, че ще се прави и невъзможното да се оздрави лечебницата. Към момента част от запорите на сметките са вдигнати, голямата част от просрочените заплати са изчистени и лечебницата функционира нормално.

Междувременно стана ясно, че Здравната каса е вдигнала бюджета на врачанската болница за месеците октомври и ноември. За този период МБАЛ „Христо Ботев“ ще получи с 40 000 лв. повече от предвидените. Сумата обаче е символична на фона на 250 817 лв., с които НЗОК вдигна бюджета на видинската болница, която е в далеч по-цветущо „здраве“ от врачанската.
2017-11-10 09:27:32