Калин Каменов: Болницата във Враца трябва да оцелее

Калин Каменов: Болницата във Враца трябва да оцелее

Кой колко е откраднал от врачанската болница? Кой колко некомпетентни решения е взел? Кой колко вина носи за сегашното състояние на лечебното заведение и най-вече на неговия персонал? Тези въпроси ще намерят отговор от започналата тази седмица проверка на компетентните органи. Това обяви в своя блог врачанският градоначалник Калин Каменов.

„Община Враца е миноритарен акционер (8%) и като такъв има право да има всичката актуална информация от разследването. Аз се ангажирам да я споделям с врачани. Включих  се в протеста, с който жителите на нашия град изразиха подкрепата си към персонала на болницата. Знам, че тази сбирка дори да топли сърцата на лекари, сестри и санитарки със сигурност не разрешава проблемите им. Нито ще нахраним семействата им, нито ще погасим задълженията им за ток, телефон, вода и т.н.”, заявява кметът Калин Каменов

През вчерашният ден той е бил на среща в здравното министерство. Работата около търсенето на спасителен план за МБАЛ „Христо Ботев” продължава с преговори с кредитори и финансови институции. Със сигурност Община Враца като кредитор на болницата, ще разсрочи вземанията си от около 500 000 лв. за идните две години. От кметството ще инвестират свежи пари в болницата като се закупят една от нейните сгради, за предоставяни социални услуги от общината. Сделката е изгодна и за двете страни, защото лечебницата ще получи финансов ресурс, а Общината ще има възможност да подобри част от своите услуги, категоричен е врачанският градоначалник.

Няколко кредитора дадоха принципно съгласие да вдигнат запорите, което ще позволи на болницата да заработи в нормален режим. Има няколко по-генерални решения, чрез които МБАЛ “Христо Ботев” може да започне своето възраждане.

„Искам да се знаят две неща. Община Враца прави всичко по силите си болницата да я има и да бъде лидер в региона. Това, че не говоря всеки ден пред медиите по темата, не означава, че не търся решение. И аз и екипът ми сме ангажирани с темата. В лицето на Министерството на здравеопазването съм уверен, че имаме достатъчно силен партньор, за да разрешим ситуацията. Най-важното за мен е персоналът да повярва в тези усилия. Работните процеси в болницата да се влияят възможно най-малко от случващото се. Знам, че е изключително трудно и почти невъзможно. Но също така знам, че това е единственият начин да стигнем до най-доброто решение на ситуацията.

Обществеността на Враца е зад своите медици. Ръководството на Общината е зад персонала на МБАЛ “Христо Ботев”. Вярвам, че лекари и пациенти ще се справим заедно в тази тежка битка.”, заявява в заключение кметът Калин Каменов.
2017-10-06 14:27:11