Станишев: ГЕРБ заблуждават, че ще развиват ядрената енергетика

Станишев: ГЕРБ заблуждават, че ще развиват ядрената енергетика

“Хората трябва да излязат да гласуват на 27 януари и да направят референдумите нещо нормално за България, а не извънредно. Те трябва да знаят, че ако излязат над 20% от българските граждани, вече е сериозен успех, защото темата се отваря отново в българските държавни институции. Тя се връща в парламента и това ще бъде конкретен резултат”- това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на визитата си във Враца. Той се включи в разяснителната кампания за референдума, като раздаде информационни листовки и брошури на минаващите граждани по централната пешеходна зона и обясни на врачани защо е важно да гласуват с ДА на референдума.

“Правителството не прави никакви реални стъпки за развитие на българската ядрена енергетика. Нямало да правят Белене, същевременно лъжат, че щели да правят Козлодуй. Заблуждават хората” - категоричен бе Станишев. Той изтъкна, че Белене е единственият високотехнологичен проект в България. По думите му проектът дава възможност да се води активна икономическа политика, да има евтина електроенергия и да се създадат десетки хиляди работни места. Лидерът на БСП специално акцентира върху това, че гражданите трябва да разберат, че могат да влияят върху политиката, чрез референдумаи призова врачанската общественост да гласува с ДА.

“Над 770 000 хиляди българи принудиха властта да има допитване. Този референдум е срещу решението на Бойко Борисов, с което се спря изграждането на Белене”, каза Станишев. Той определи позицията на правителството като крайно лицемерна и напомни, че ГЕРБ подмениха въпроса. Лидерът на БСП отбеляза, че управляващите правят всичко възможно кампанията да мине вяло и да не стане ясно, че българите не подкрепят решението за отказ от изграждане на Белене. Станишев добави, че ГЕРБ се стремят да покажат, че няма нужда от референдуми. “Колкото повече приближава референдумът, толкова повече нараства цената в устите на хората от ГЕРБ”, каза още лидерът на БСП по повод на фрапиращите манипулации на управляващите за цената на Белене. Според Станишев целта на ГЕРБ е всичко да бъде хвърлено на вятъра - “Само те могат да обрекат ядрената ни енергетика на изживяване, докато изтекат експлоатационните срокове на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” без никакви гаранции за тяхното удължаване и ясни перспективи за изграждането на нов блок 7. С решението си НЕ ГЕРБ поставя България “на колене” пред международните институции и чуждестранните ни партньори, а на страната ни ще се наложи да плаща иска на “Росатом” за 1 млрд. евро”.




2013-03-20 16:33:29