2013-та – бедна година за българските общини

2013-та – бедна година за българските общини

Пресконференция на тема „Бюджет на Общините в Област – Враца” организира Областният съвет на БСП.

В обсъждането се включиха кметовете на Враца, Мездра и Роман. „2013-та ще бъде една бедна година за българските общини” – около това мнение се обединиха всички присъстващи.

"Изпратихме една тежка година, но ни очаква една също не лека от към финанси 2013”, заяви председателят на БСП Враца - Делян Дамяновски. Според кметът на Мездра Иван Аспарухов общините имат редица нови отговорности, но с тях и още повече проблеми свързани с привличане на финансови ресурси. Според него не е постижение по колко проекта работи дадена община, а колко проекта ще успее да завърши. „Въпросът е ще има ли ресурс за това. Вижда се, че в общинските бюджети няма достатъчен финансов ресурс, заемният и кредитният рейтинг на дали ще даде възможност на общините 2013 г. да завършат успешно контрактуваните договори с управляващите органи. Аз виждам определен страх и в управляващите органи. Имаме огромните опасения, че 2013 г. ще бъде годината, която постави българските общини, при неразплащането на европейски проекти за 5 години напред, в много тежко финансово състояние. Усещането дали ще продължи определена криза е въпрос на състояние на структурите. Ако имаме един сектор в икономиката и в държавата с оптимистична прогноза, бих бил оптимист. Кризата е всеобщо състояние, а поведението и настроението на хората показва, че тя продължава”, заяви Аспарухов и добави, че „Опитът ми е показал, че когато няма пари се работи най-много, но личи най-малко. Не можем да обещаем година на развитие и няма как да предложим нов бюджет, който да бъде бюджет на растеж. Но това е и магията на управлението - с малко пари да направиш много неща”.

С близо 1 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът на община Враца за 2013 г. Тези средства обаче са крайно недостатъчни за реализацията на заложените дейности, стана ясно на заседанието. „Със скромния бюджет за 2013 г. ще положим всички усилия да осигурим развитие на общината. Това е наша отговорност и въпреки бюджетното ограничение, сме длъжни да се справим. Бюджета на община Враца почти няма да претърпи промяна като общ размер и от гледна точка на субсидиите, които общината ще получи - ще има общо увеличение с около 1 млн. лв., което е несъществено”, коментира кметът на Враца инж. Николай Иванов. По време на пресконференцията стана ясно още, че НСОРБ е направило няколко предложения за отпускане средства за финансиране дейностите на общините - „търсехме съвсем скромна подкрепа, в няколко посоки, от една страна - инвестиционните разходи на общините за ремонт на улици, пътища и снегопочистване, изравнителната субсидия, отговорността и грижата за децата и възможностите за съфинансиране на европроекти, което като обща цифра не надвишава повече от 100 – 150 млн. лв. на фона на целия държавен бюджет. Това при всички случаи щеше да осигури едно по-нормално бюджетно управление, което е и основният инструмент за развитието на всяка една община”, коментираха кметовете. Тези предложения не са били приети от министерството на финансите. С този ограничен ресурс, без подкрепата на държавата и вследствие неприемането на тези предложения, общините ще трябва да се справят и да запазят нивото и качеството на всички публични услуги, които предоставят.


Коментари



2013-06-03 14:00:51