Фестивал на средновековните традиции, бит и култура

Фестивал на средновековните традиции, бит и култура

В продължение на два дни Археологически комплекс „Калето”в Мездра бе домакин на първото издание на Фестивал на средновековните традиции,бит и култура „Калето - Мездра 2015”. Атрактивната проява съвпадна с Европейската нощ на музеите, която се провежда в навечерието на Международния ден на музеите - 18 май. Фестивалът бе открит от кмета на общината инж. Николинка Кътовска и от зам.-министъра на регионалното развитие Иван Аспарухов.

Участниците във фестивала пресъздадоха моменти от средновековния живот на българите, подредени хронологически от ранното до късното средновековие (VII-XIVв.). Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” от Варна с председател Жасмин Първанов представи ранносредновековен битов лагер, в който можеха да се видят част от занаятите, упражнявани от нашите предци - плетене на ризници, коване на шлемове и защитно въоръжение, кожарство и пр. Групата на Йордан Сивков и дъщеря му Жана Сивкова от Добрич разпъна ранносредновековен походен военен лагер и демонстрира воински традиции, облекла и храна на старите българи.

Моменти от късното средновековие пресъздадоха Калина Атанасова и Александър Минчев от Варна, които представиха своя проект „Българският средновековен костюм” (XIII-XIVв.): облекло, въоръжение и снаряжение от Второто българско царство.Върху този период акцентира и групата от Шумен с ръководител Тошко Драгиев, която представи ромейски военен лагер.

Петър Петров от Варна показа сечене на средновековни монети, като желаещите имаха възможност всеки сам да си изработи и отсече монета с лика на древни владетели. Ивайло Енев от Русе представи коване на шлемове от ранното българско средновековие, а Любомир Милинов от София как се е приготвяла медовина.

По време на фестивала входът за посетителите на комплекса бе свободен така те го разгледаха свободно и се запознаха отблизо с историята на античната и средновековна крепост „Калето”. Любителите на точния мерник пък стреляха с традиционен рефлексен лък и се докоснаха до реплики на древни обсадни машини.

„Амбицията ни е фестивалът да стане традиционен”, поясни управителят на Археологически комплекс „Калето” инж. Димитър Павлов.


Коментари



2015-05-18 15:56:51