Димитрина Козлева: Безработицата и улиците са проблемите на Ракево

Димитрина Козлева: Безработицата и улиците са проблемите на Ракево

Г-жо Козлева, представете се за нашите читатели.

Аз съм с едногодишен мандат –от октомври миналата година съм кмет на село Ракево. Хората ме познават от отдавна, защото съм снаха тук. Преди това съм работила в селското стопанство като „Личен състав”, касиер в ТКЗС, след това съм била председател на Ликвидационния съвет в Баурене.

В какво състояние заварихте селото? Кое е първото нещо, с което се заехте, след като станахте кмет?

Беше есенен период. Първо трябваше да се огледат отводнителните канали, които в селото ни са в недобро състояние. Ние не разполагаме с работна ръка. Необходими са ни хора по програмите за заетост, но поне на 6 или на 8 часа. Сега имаме около 20 работника, наети за 14 дни на 4 часа и се стремя да ги деля така,че да имам за през целия месец поне по 10 човека. Но вече не можеш и да ги задължиш да идват точно в определени дни, а идват когато те си решат. Въпреки всичко се справяме някак с поддържането на хигиената в селото. Справихме се с почистване на снега през зимния сезон. Сега сме съсредоточили усилията си в почистване на улиците в селото и най-вече на парка.

Там се намира и паметника на загиналия руски войн Андрей Тарасенко. От русофилска организация от Мездра ни посетиха, попитаха ни за историята на руския войн, дали ще може да се проведе тук тържество и ние поехме това като инициатива. Обновихме парка, изчистихме паметника. Всичко това се направи на доброволни начала, с помощта на хората от селото. На 2 май имахме делегация от Руското посолство, водена от Алексей Лосев. На паметника се проведе възпоменателно тържество.

Успешно ли работи кметството с Община Криводол?

С община Криводол работим много добре, помагат ми и съм доволна и от кмета Петър Данчев, и от зам.-кмета Диана Милетиева, която е дясната ми ръка. И на двамата страшно много им благодаря за подкрепата и им желая здраве. Тук е мястото да спомена и арендаторите Цветан Симеонов, Николай и Любомир Панови, на които мога да разчитам по всяко време. И съм сигурна, че и занапред ще ми помагат. С техни средства направихме наскоро и едно хубаво тържество за пролетта. Стремим се всички да се разбираме, да работим задружно, за да може да постигнем успехи.

Известен факт е, че повечето села имат проблем с битовата престъпност. Какво е положението в Ракево?

Има понякога по някоя и друга вандалска проява, но като цяло селото ни е тихо и спокойно.

Има ли лекарски кабинети в селото?

Да, здравеопазването ни е на ниво. Д-р Грънчаров, д-р Йорданова и д-р Семков се грижат постоянно за здравето на хората в селото. Имат приемни дни, а през останалото време имаме фелдшер.

Функционира ли читалището, има ли детска градина, училище?

Да. Развиваме художествена самодейност, имаме детска градина, основно училище. Ще останете очаровани от нашите деца.

Какво предстои да се направи?

В бюджета е предвиден ремонта на една улица-тя тръгва зад кметството и води до църквата и гробищния парк. Както във всички села, така и при нас – оправянето на улиците е приоритетно, както и решаване на проблема с безработицата. Очакваме по програми работници, за да можем да изчистим улиците.

Почистихме, с помощта на ДПС, църковния двор. Църквата ни „Цар Борис” е отворена всяка събота, там миряните намират покой и по празници  палят свещ. От ДПС са ни обещали да ни помогнат и за почистване от храсти и трева на гробищния парк. Довършваме в момента изграждането на спортната площадка, която се прави по младежки проект и се надяваме децата от селото скоро да спортуват там.

Как ще посрещнете събора на селото, който тази година се пада на 10 май?

Както всяка година - с музика и народно веселие.  

Какво ще пожелаете на жителите на селото по повод празника?

Пожелавам им преди всичко здраве, късмет и наесен наистина да си изберат един добър кмет, който да подобри условията на живот.

Това ще рече, че Вие няма да се кандидатирате отново?

Категорично. Мисля, че такова голямо село не е по силите на една жена. Тук се иска мъжка ръка и твърд характер. Знаете, че ние жените, по принцип приемаме всичко като свой дом. Стремим се всичко в него да бъде наред и да „свети”. Уви, обаче - това просто е невъзможно! Най-много ме притеснява факта, че в Ракево няма определени терени за отпадъците. Оттук вече идват проблемите със замърсяването на селото. Това, според мен ще трябва да се реши занапред. Неотложно е да се оправи и дигата на реката, тъй като миналото лято имахме голям прилив, наводниха се къщи и не трябва да допускаме подобно нещо повторно.  След празниците започваме почистване на отводнителните канали.

 

 

 
2015-05-08 23:30:52