Мездра е домакин на кинопанорамата „Ехо от Банско филм фест 2014”

Мездра е домакин на кинопанорамата „Ехо от Банско филм фест 2014”


От 25 до 27 март Мездра е домакин на кинопанорамата „Ехо от Банско филм фест 2014”.

В нея любителите на екстремни спортове, планини, приключения и пътешествия могат да видят избрани филми от XIV Международен фестивал на планинарския филм, провел се през есента на м. г. в зимната столица на България. Организатори на кинопанорамата, която гостува в железничарския град за трета поредна година, са Община Мездра и Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”. Входът за зрители е свободен, а главен инициатор е председателят на ОбС Делян Дамяновски. Специален гост на събитието е Натали Петрова, директор на „Банско филм фест”.

Програмата на тридневния форум включва 9 филма, подбрани сред 130-те заглавия от 35 държави от пет континента, участвали в последното издание на International Mountain Film Festival. Особен интерес предизвика кинолентата на Жоро Торнев и Боян Петров „3x8000”, която разказва за едно от най-големите постижения в историята на българския алпинизъм - изкачването на три осемхилядника в рамките на 70 дни, дело на Боян Петров: К2 (8611 м), Кангчендзьонга (8586 м) и Броуд пик (8047 м). Любопитство буди също носителят на Специалната награда на журито от Банско филм фест 2014 - „Пазителката на планините” (САЩ) - филмов портрет на 91-годишната американска журналистка Елизабет Хоули, която поддържа най-големия и най-достоверен архив на хималайските експедиции.

Останалите филми в афиша са „Бездната” (Италия) - за историята на спелеоложките изследвания в една от най-известните подземни кухини в света - Сплуга делла Прета; „Проникване в Африка” (Испания) - за пътешествието в „черния” континент на световноизвестните парапланеристи Тома дьо Дорлодо и Хорасио Лоренс; „Пещерно царство” (България) - първият български пълнометражен филм за пещери и спелеология; „Катерачно пътешествие в Аржентина” (Франция) - за световния алпийски събор в каньона Буитрера и скалните монолити на Пиедра Парада; „Звукът на тишината” (Германия) - за един драматичен тренировъчен ден в Алпите на двама професионални райдъри; „Пещерата” (САЩ) - за най-дълбоката пещера в Западното полукълбо - Чеве, в масива Сиера Хуарес, Мексико; и „Рай в беда” (САЩ) - за застрашения от унищожаване биосферен резерват „Рио Платано” в Хондурас.

Акцент в кинопанорамата е фотоизложбата „85 години организирано пещерно дело в България“, подредена от изявените спелеолози Алексей Жалов и Стоян Гребенаров. Експозицията включва предимно авторски черно-бели снимки, заснети от пещерняка-ветеран Михаил Квартирников.

 

 




2015-03-26 12:16:05