Мая Манолова и Георги Свиленски подкрепиха протеста Мездра

Мая Манолова и Георги Свиленски подкрепиха протеста Мездра

Протест срещу спирането на пътнически влакове организираха работещите в БДЖ синдикати и граждани в Мездра. Дойдоха стотици хора от селищата покрай линията Мездра- Видин. Протестиращите бяха подкрепени от структурите на БСП в целия регион. Събралите се носеха тениски и значки с надписа „Да спасим БДЖ”. На издигнатите плакати се виждаха призивите „Искаме си влаковете”, „Не на геноцида над Северозапада”.

Протеста подкрепиха и народните представители в 43-то Народно събрание от БСП Лява България Мая Манолова и Георги Сливенски. Те пропътуваха разстоянието между София и Мездра с влакова композиция от 70-те години. „След като държавата инвестира милиарди в строене на магистрали, трябва да инвестира и в БДЖ, за да могат хората да пътуват нормално и редовно”. Това каза народният представител Мая Манолова по време на протеста.  Тя бе категорична, че ангажимент на властта трябва да бъде поддържането на този вид транспорт. „Днес за пореден път се убедих, че услугите, предлагани от БДЖ се използват. По време на пътуването ни имах възможността да се запозная с различни хора, за голяма част от които, железопътният транспорт е единствената алтернатива, за да достигнат до работните си места”, подчерта Манолова.

„Протестът е против закриването, образно казано, на „Вратата на Северозапада”, както наричат гара Мездра, която бе един от големите железопътни възли в България”, комнетира областният лидер на червената партия във Враца Делян Дамяновски. „Какво означава да няма 40 млн. лв. за БДЖ, а да налеем стотици милиони в друга сфера, или милиарди като в КТБ? Във всички страни в Европа влаковите пътнически превози се дотират, защото това е най-социалният транспорт”, каза още Дамяновски. 


Коментари2015-01-16 17:11:25