Дни на дружбата в Мездра

Дни на дружбата в Мездра

За трети път в рамките на традиционните празници на културата в  Мездра се проведоха Дни на дружбата.

По този повод в града край крепостта „Калето” гостуваха официални делегации от побратимените с Мездра сръбски общини Върнячка баня и Димитровград (Цариброд) и от албанските общини Требище, Стеблево и Кюкес от населената с етнически българи област Голо бърдо. Поради обстановката в Украйна тази година не дойде делегация от побратимения гр. Конотоп, Сумска област.

Делегацията от Върнячка баня бе водена от кмета на общината Бобан Джурович, тази от Димитровград - от кмета Небойша Иванов, а трите албански общини бяха представени от кметовете Фатим Бала, Албан Фейза и Фатмир Круезиу. В делегациите влизаха също Хаджи Пируши, председател на Дружеството на българите в Албания „Просперитет Голо бърдо”, проф. Шпатим Кормаку от Университета в Елбасан и Зоран Петров, зам.-кмет на Димитровград и председател на Националния съвет на българската общност в Сърбия.

На среща с кмета Иван Аспарухов и с председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски гостуващите делегации обсъдиха развитието на приятелките контакти между общините от трите балкански държави в областта на културата, спорта и туризма. Решено бе да бъде подписан протокол за трансгранично сътрудничество между Мездра, Върнячка баня и Димитровград за кандидатстване със съвместни проекти по програмите на Европейския съюз през новия програмен период 2014 - 2020 г.

Домакините и гостите от Албания и Сърбия поднесоха цветя пред Паметника на загиналите във войните на България и засадиха три дръвчета туя в пешеходната алея на централния градски булевард. Програмата на двудневната визита у нас включваше още IX Национален фолклорен събор „Де е българското”, който се проведе в туристически комплекс „Дядо Йоцо” край Очин дол, както и посещения на Черепишкия манастир „Успение Богородично”, Археологически комплекс „Калето”, прохода „Вратцата” и мездренската гимназия СОУ „Иван Вазов.

 

Мирослав Гетов

   

 

 

 

 




2014-05-20 10:15:18