Работим, за да превърнем Мизия в красив и уютен град

Работим, за да превърнем Мизия в красив и уютен град

В навечерието на 133-тия традиционен панаир на Мизия разговаряме с кмета на общината д-р Виолин Крушовенски. 

Какво ще пожелаете на мизийци за празника, д-р Крушовенски?

По стародавна традиция мизийци се събират на 2 август, деня на Св. Илия, закрилник на нашия град, за да празнуват своя панаир и ние продължаваме и до днес да тачим тяхната воля. Затова ще се обърна към всички свои съграждани, към тези, които живеят в града, към тези, които са далеч от дома си, но продължават да са здраво свързани с родовите си корени, към всички приятели и гости на Мизия с най-искрени поздравления и благопожелания по случай празника. От сърце им  пожелавам здраве и късмет, благоденствие и преуспяване във всички добри начинания!

 

Обикновено на такъв празник правите равносметка на постигнатото. Какво се промени в Мизия за една година?

Благодаря на екипа на “Враца днес”, че ми предоставя възможност да застана пред своите съграждани и да им кажа какво успяхме да направим заедно за нашия град. Защото всички ние го обичаме и работим, за да променим не само визията му и да го превърнем в уютно и красиво място, но и да създадем по-добри условия за децата и младите хора.

Ще започна с проекта “Обновяване на град Мизия чрез реконструкция на централен площад ”Свобода”, централна градска алея, улична мрежа и тротоари”, чийто старт беше на 25 март т. г. и чиято реализация върви с усилени темпове. Подменя се настилката на площада, а в средата му вече се очертават контурите на декоративния фонтан с водно огледало и оборотна вода, в чийто център ще бъде поставена статуя на древна тракийска девойка, символично свързана с прочутото Букьовско сребърно съкровище открито през 1925 г. Фонтанът ще има допълнително осветление, а също така е предвидено обособяването на нови зелени площи и цветни лехи. Подменена е вече и част от настилката на пешеходната зона. В рамките на проекта са монтирани нови пейки и съдове за отпадъци, а на нарочно избрани места, под сенките на дърветата вече има обособени четири детски къта с люлки и пързалки.

Успоредно с реконструкцията на площада върви и подмяната на тротоарите и пътната настилка на улиците “Ал. Якимов”, “Цар Освободител” и “Милин камък”, където и група на ВиК подменя старата водопроводна мрежа, за да не се налага разкопаване при евентуални аварии.

Зная, че на мизийци им е трудно да се придвижват сега по центъра, за което ги моля за извинение, но се надявам, че временните неудобства със сигурност ще бъдат забравени, щом площада и града ни станат по-хубави.

 

И ние се надяваме искрено, че хората оценяват това, което се прави и очакват да научат какво още предвиждате да се случи в Мизия?

Около 15 август ще стартира проект “Мерки за енергийна ефективност в училищата и детските градини в община Мизия”, който се реализира по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.” С него ще се въведат енергоспестяващи мерки и ще се подобри енергийната ефективност в основните училища в Крушовица и Софрониево и в детските градини в селата от общината и ОДЗ “Детелина” в Мизия. Защото на всички е известно какъв е ефектът от вече приложените мерки за енергийна ефективност в ОУ “Ц.Церковски” и ОДЗ “Незабравка” в Мизия. Вече е подписан договорът с изпълнителя- “Енергоремонт” Козлодуй.

Другият проект, чиято реализация предстои е обособяване на ”Общински туристически и информационен и експозиционен център” в емблематичната за град Мизия стара сграда на общината, или както са я наричали нашите предци, когато са я строили- Общинския дом.

Целта на проекта е тя да се превърне в атрактивен културно-туристически център, в който ще се предоставя информация на туристи, местни граждани и гости на града за туристически маршрути, природни забележителности, и др. Проектното решение дава възможност за реконструкция на сградата, отоплителна и климатична инсталация и обособяването на зали, в които да бъдат експонирани материали, свързани с учебното дело, Букьовското съкровище, историята и етнографията, екопътеките и др. Освен това, сградата ще бъде обвързана композиционно с обновения площад.

 

Д-р Крушовенски, след всичко изброено, какво още мечтаете да се случи в Мизия?

Продължавам да търся източници за финансиране за два проекта, които са ми на сърцето-първият е околовръстния път край Мизия, който да преминава по трасето на жп линията. Благодарение на решението на Общинския съвет и на моята настойчивост, проектът е включен в плановете на Главна агенция “Пътища” и аз силно се надявам, че има надежди за него.

Втората ми мечта е свързана с изграждането на индустриална бизнес зона на територията на бившия КЦХ. Водим преговори с различни чуждестранни фирми от Испания, Русия, Германия, Франция, с представители на българските бизнес-среди, и дано те оценят условията, които им предлагаме като инфраструктура и работна сила, защото Мизия и региона се нуждаят от съживяване на икономиката и разкриването на нови работни места. Само по този начин хората ще подобрят жизнения си стандарт, а младите няма да търсят препитание в чужбина и в по-големите градове.

 

Благодарим Ви за отделеното време, д-р Крушовенски. Пожелаваме и на Вас и на всички мизийци здраве и сили, за да постигнете всичките си мечти, хубав и весел празник!
2013-08-02 23:28:15