Онкологичните заболявания в област Враца са над средните за страната

Онкологичните заболявания в област Враца са над средните за страната

Форум на тема „Заедно в превенцията“ с цел  повишаване на общественото внимание към глобалния проблем, свързан с онкологичните заболявания и необходимостта от ранното им диагностициране се проведе във Враца.

Той беше реализиран по инициатива на Областна администрация Враца със съдействието на РЗИ и  Комплексния онкологичен център.   Областният управител Надя Донкинска откри събитието и изрази надежда, че в забързаното ежедневие отделяне на малко внимание за превенция и взимане на своевременни мерки ще допринесе за справяне с тъжната статистика, а именно: онкологичните заболявания в страната ни са с по-високи нива от тези в страните в Европейския съюз, а област Враца е с над средните нива в страната.

Съпричастност към темата изразиха актьорите Калин Врачански, Огнян Симеонов и футболистът Стилиян Петров. Чрез видеообръщение Мартин Петров специално за срещата в Областна администрация Враца, призова за повишаване на общественото внимание към значимостта на здравната профилактика.

Официален гост на събитието беше  актрисата от Врачанския драматичен театър Цветана Горкиева, която отправи вълнуващ апел за своевременна превенция.

Д-р Ирена Видинова – зам.-директор на Регионална здравна инспекция – Враца и  Мария Костова – психолог-консултант  към Комплексен онкологичен център – Враца под формата на презентации запознаха присъстващите с реалната статистика, относно заболеваемостта в региона и страната ни и методите за превенция и възможностите за първична профилактика чрез имунизация.

В рамките на форума участниците се включиха в дискусия по темата за значението на превенцията и за начините за мотивиране на обществото за предприемане на действия за лична здравна профилактика. Беше обсъдена идеята за организиране на съвместни кампании между РЗИ – Враца и други институции с цел повишаване на осведомеността, относно онкологичните заболявания.
На събитието присъстваха още Румен Младенов-директор Д И Т Враца, Виолета Андреева Директор на ДБТ Враца, Лорета Колева-началник на РУО, представители на ДНТ, работодателските организации, общините и различни институции.

Областният управител изрази благодарност към професионализма и всеотдайността на екипа на  Комплексен онкологичен център Враца, както и към участници във форума за тяхната съпричастност и подчерта важността на повишаването на информираността на обществото, относно значимостта на превенцията за успеха в борбата с онкологичните заболявания!

 

 


 

 

 

 


2


2024-03-29 11:45:31