Пет села от Северозапада отиват на избори

Пет села от Северозапада отиват на избори

Жителите на пет села от Северозапада ще избират кмет. С указ на президента Румен Радев частичен вот ще има във врачанското село Лиляче, мездренското Крета, криводолското Главаци, видинските Слана бара и Подгоре. Частичните местни избори вече са насрочени за 23 юни.

До извънреден вот в Лиляче се стигна след като Административният съд – Враца касира изборите, а Върховният касационен съд потвърди решението му. По време на делото бяха открити нарушения при определяне на броя недействителни гласове, при попълване на протокола на Секционна избирателна комисия №100 и при окомплектоването на изборните книжа и материали. Делото бе образувано след две жалби - от Красимир Богданов, представляващ местната коалиция ВМРО, и Красимир Петров, кандидат за кмет на селото от същата коалиция.

На 23 юни частичен вот ще има в село Главаци, община Криводол. До частични местни избори се стигна след като досегашния кмет Светла Иванова подаде оставка. Тя бе единственият кандидат за кметското място в селото на местните избори в края на октомври, миналата година. Тогава за нея гласуваха 76,30% от избирателите, стигнали до урните. 

Кмет ще избират и в мездренското с. Крета. До този акт се стигна след като досегашния кмет Васил Дацев в едномесечен срок от полагане на клетвата си не е изпълнил законовите си задължения за прекратяване на дейността му като търговец и управител на търговски дружества, нито е уведомил в срок Общинския съвет в Мездра и ОИК за подобни предприети действия.

Частични избори ще се проведат на 23 юни и в с. Слана бара. Причината – Административният съд във Видин е обявил за недействителен избора на кмет на населеното място. В съдебната зала е извършено повторно преброяване на всички бюлетини и оглед на изборните книжа от секцията в село Слана бара. Установени са разлики в приетите за действителни, респ. за недействителни бюлетини от комисията. Съдът е обявил за недействителни четири бюлетини от приетите за действителни от комисията. Една недействителна бюлетина пък е приета за действителна от магистратите. В решението си съдът посочва, че макар и минимални разминаванията оказват влияние върху крайния резултат от местните избори.

През месец юни своя вот ще упражнят и жителите на видинското село Подгоре. Тамошният кмет е с прекратени правомощия, тъй като е с влязла в сила условна присъда за шофиране след употреба на алкохол.
2024-03-27 13:34:56