Образователният министър разпореди проверка на училище в Оряхово

Образователният министър разпореди проверка на училище в Оряхово

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка в Начално училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Оряхово. Той посети днес изненадващо образователната институция, след като в медиите бе публикуван запис с груби изрази на начален учител към деца, съобщава пресцентърът на МОН. В срещата се включиха кметът на общината Росен Добрев и началникът на РУО – Враца, Лорета Колева.

„Това, което се чува в записа, е недопустимо и затова веднага разпоредих проверка“, подчерта проф. Цоков.

По думите му обаче и действията на родителите не могат да бъдат толерирани. Затова и е пристигнал на място, за да разговаря с учителския колектив. „Важно е в този момент да говорим не само за наказание, но и за подкрепа“, каза министър Цоков.

„Зная, че работата е много трудна и понякога прегаряте в желанието да постигате най-добри резултати. В никакъв момент обаче не може да се прекрачва границата и да се отнасяте с грубост към децата“, обърна се проф. Цоков към учителите.

Той обясни, че те могат да разчитат на пълна подкрепа от МОН при трудности, в това число и за осигуряване на психологическа и професионална подкрепа. Министърът допълни, че започва и нова мярка с бюджет от близо 100 хил. лева именно за превенция на професионално прегряване сред учителите. За целта по Програмата за рехабилитация и профилактика на педагогическите специалисти са включени дейности, свързани с преодоляването на професионалния хроничен стрес на учителите.

Вече са предприети действия по разширяване на видеонаблюдението в цялото училище,

а обвинената учителка е отправила молба приоритетно в нейната класна стая да бъдат поставени камери, за да се тушират всякакви бъдещи съмнения за работата ѝ, стана ясно по време на срещата.

Община Оряхово ще предложи психологическа подкрепа за детето. Такава вече е била предложена и от училището, както и възможността ученикът да бъде преместен в друга паралелка. Родителите до този момент обаче отказват. Проверката на Регионалното управление на образованието продължава, паралелно мерки ще бъдат взети и на училищно ниво.

 

 

 

 

 


1


2024-03-07 18:01:18