Десерт прослави Северозапада на форум за висша кулинария

Талантлива сладкарка от Северозапада на форум за висша кулинария

Вилиана Стефанова от Берковица се представи отлично на проведеното кулинарното изложение GastronomiX от 13 до 16 февруари в София. Форумът за висша кулинария е част от едно от най-мащабните изложения за хотелиерско и ресторантско обзавеждане Сихре, който се провежда в Интер Експо център за 21-ви път.

Вилияна е един от първите успешно завършили Pastry Academy и като такава бе поканена да демонстрира своите умения пред гостите на форума.

Тя представи десерт с интригуващото име „В подножието…“. Той е вдъхновен от местоположението на красивия й роден град Берковица, който се намира в полите на връх Ком, изкачван често от Иван Вазов. Десертът представлява Шоколадова скаличка с три вида белгийски шоколад и гел от малини. Природата бе изобразена със спондж от шам фъстък, шоколадови клонки, алено- червени гъбки и свежи малини, споделя талантливата кулинарка.

Целта на Вилиана Стефанова е да популяризира красотата на Северозападния район и кафе- сладкарница “Senzo” Pastry Bar, която откри наскоро в Берковица. Тя вярва, че родния й край тепърва ще бъде открит от наши и чужди туристи и затова започва смело собствен бизнес в Берковица.

Вилиана има сертифицирана диплома от МОН по професия хлебар - сладкар и над 8 допълнителни специализирани курса в същата специалност. Работи в Испания, Лихтенщайн и също по покана като гост- лектор на сладкарски курс в Лондон. След това се завръща в България и започва като главен сладкар в частен морски резорт, където е приготвяла десертни менюта за известни личности като Димитър Бербатов, Мартин Петров, Бойко Борисов и други.

След това с мъжа й и дъщеря им се завръщат в Берковица. Натрупаният опит й дава смелост да започне собствен бизнес. Те откриват откриват кафе - сладкарница “Senzo” Pastry Bar, чиято цел имат да популяризират модерното сладкарство в Северозапада.

Адресът е  гр. Берковица, бул. „Мрамор“ № 6

 

https://www.facebook.com/senzopastrybar
2024-02-24 18:20:46