√ол€м празник на меда се провежда в  озлодуй /—Ќ»ћ »/

√ол€м празник на меда се провежда в  озлодуй /—Ќ»ћ »/

ƒесетки пчелари са част от петнадесетото издание на ѕразника на меда в  озлодуй. —ъбитието е съвместна инициатива на ƒържавно предпри€тие „–адиоактивни отпадъци” и дружествата на пчеларите от региона.

—ъбитието откри изпълнителни€т директор на ƒѕ –јќ ƒил€н ѕетров.

“«а мен е удоволствие да откри€ поредното издание на наши€ хубав, превърнал се вече в традици€ празник на меда. Ѕлагодарение на вас можем да сме спокойни, че природата ни е чиста, защото когато са живи пчелите, значи и т€ е чиста и има бъдеще зем€та”, обърна се той към присъстващите и пчеларите и им пожела много здраве и щастие.

 метът на  озлодуй ћаринела Ќиколова също бе сред гостите на събитието, заедно със заместник-кметовете √ълъбин ћладенов и «орница —имеонова, както и председател€ на ќб— ћизи€ “ан€ —пасова и заместник-кмета —тефан  аменовски, кметът на ’ърлец ќгнемир —имов.

„¬ие превърнахте празника на меда в традици€ за наши€ град и е очаквано събитие от всички ни. „рез него пчеларите и зана€тчиите имат възможността да ни представ€т труда си. ƒнес в града ни пристигат членове на Ќационални€ изпълнителен съвет ∆ени √≈–Ѕ, които реализират политики и кампании в полза на обществото. “акава т€хна кампани€ е и „ћедът е здраве и живот”, ко€то цели да подкрепи българските производители на мед и да подпомогне социалните домове в страната. ѕожелавам успех на всички!”, каза в приветственото си слово кметицата. “€ подари на директора на ƒѕ “–јќ” картина по повод 15-тата година на събитието.

 ъм всички се обърна и ÷ветан …овов, председател на пчеларското дружество в  озлодуй. Ќа откриването домакините б€ха поздравени и от второкласници от —” „’ристо Ѕотев”, група „–еактивните пчелички”, които споделиха своите знани€ за меда.

¬ изложението участват пчелари и зана€тчии от различни краища на страната. ќсоговски мед от с. Ћелинци предложи ≈мил ћитрев.  ъсни€т мед от вида “ƒива астра”, изваден през октомври презентира ƒил€н »ванов от ’ърлец. «а 15-и път се включи в празника и Ѕорис Ѕорисов от „упрене.

ѕет€ »ванова от ќстров нареди сувенири от чист пчелен восък, изработени с много търпение. — восъчни тикви пълни с мед впечатли посетителите на празника ћари€ »ванова от ѕлевен. »маше и представители на пчеларското сдружение в Ѕрегово, както и продукци€ от „ирен.

ћед от магарешки бодил и с орехи предложи за дегустаци€ »ли€н ƒобрев от  озлодуй. ¬ събитието се включиха и млади пчелари. “ова б€ха 21-годишни€т —лави —то€нов от  рушовица, който е започнал с пчеларството още когато е бил на 13. —ега има 200 кошера и практикува подвижното пчеларство. Ќаследил е зана€та от баща си.

Ћукан Ћуканов от Ћехчево пък е на 22 години и с помощта на при€тели станал пчелар. »ма 25 кошера, а когато е свободен е на полето или зал€га над висшето си образование-агрономство.

—емейство ѕеткови от √аброво представиха къщата си за гости, както и различни мехлеми, които прав€т от пчелни продукти. —увенири от вълна нареди ѕет€ ƒимитрова от ћихайлово.

јериран мед с плодове и €дки, както и домашни бонбони предложи ћа€ јнгелова от „ипровци.

≈мили€ ≈ленкова от √орни лом впечатли с картините си от семена-леща, мак, боб, люцерна и др.

»ван ¬итанов от Ћехчево нареди пълна маса с ръчно направени предмети от дърво-чукове, дъски, мини кошери.

—ладък базар с домашно приготвени десерти предложиха бабите от пенсионерски клуб ““урлашка махала” и от читалище “’ристо Ѕотев”- озлодуй.

ѕчеларска ферма “…овови”- озлодуй нареди вкусен мед, €бълков оцет с мед, пчелен хл€б и различни спрейове за нос и гърло, направени от пчелни продукти.

—ъбитието е двудневно. «а петнадесетото му провеждане бе наредена изложба на плакати от предишните му издани€. –азкрит е и арт кът за децата, а всички посетители получават брандирана торбичка, в ко€то да съберат продуктите, които си закуп€т.

„аст от съпътстващата програма са 2 лектории.

ѕървата е „¬ароатоза при пчелните семейства – профилактика и лечение” и „ћедоносните пчели – индикатор за наличие на радиоактивност”, с гост лектор доц. д-р  ойчо  оев, директор на ÷ентър за оценка на риска по хранителната верига и преподавател в “ракийски университет – град —тара «агора.

““емата е актуална и притесн€ва ц€лата пчеларска гилди€. «ас€га основни€ вредител по пчелите-вароводиструктор, който тр€бва да се държи под контрол. «а да се справим с проблема, тр€бва да се зна€т клиничните признаци и основните принципи за борба. ќсвен биологични и химични средства от значение е и м€стото и природата, сред ко€то се отглеждат пчелите. ¬с€ка година забол€ването причин€ва поголовна смъртност не само у нас, но и в другите държави. —тига се до 50 % летилитет при пчелните семейства.

ƒруги€т лектор на събитието е ћладен Ќиколов от село яровица, ќбщина ƒимово. “ой разказа за сво€та јпи терапи€ с въздух от пчелни кошери. ¬ двора на имота си е направил дървена къща с 3 кошера, където със специална апаратура се вдишва въздух от 3 кошера с пчели. “ерапи€та е безплатна за децата и има интерес към не€. ѕроцедурите повли€ват добре излекуването на бронхит, астма, високо кръвно нал€гане, мигрена и др.

 

ѕразникът на меда  се провежда в информационни€ център на ƒѕ –јќ и продължава и през утрешни€ ден.

 

 
2024-02-24 18:37:42