Депутат: Трябва спешна подмяна на водопровод, снабдяващ 60 000 човека

Депутат: Трябва спешна подмяна на водопровод, снабдяващ 60 000 човека
"Необходима е спешна подмяна на главния водопровод, който доставя вода на общините Белоградчик, Чупрене, Ружинци и Димово, заяви на пресконфереция народния представител от Възраждане Вера Димитрова. Той е с дължина 64 километра и двата му ръкава осигуряват вода на близо 60 000 души. Понеже не е подменян 60 години, той често аварира. Това води до големи разходи на Вик-Видин, а водата е с лошо качество. Тя е провела среща с кметовете на четирите общини, а в петък по време на парламентарен контрол постави въпроса и пред регионалния министър Андрей Цеков.
Тъй като се намира в планински район и пресечен терен, етернитовия водопровод често се пука, а намирането на авариите и загубите са значими. "Не е нормално жителите на тези общини да пият некачествена вода или да чакат с дни за отстраняването на авариите по основния водопровод", категорична е тя.
 
Ще настоявам пред регионалния министър да се отпуснат пари за проучване и проектиране през тази година, а догодина да бъдат заложени средства, за да се започне подмяната му. За нея ще са необходими между 25 и 30 милиона лева, които са непосилни за ВиК-Видин или общините, и за които ще се разчита на държавата, смята Вера Александрова.
В пресконференцията взе участие и областният координатор на партията и заместник-председател на ОбС Видин Валери Сираков. 
Според него Народното събрание не е трябвало да обсъжда дали да има референдум, или да няма тъй като по закон, когато събраните подписи са над 400 хил., то парламентът определя дата за референдум. Щом Парламента и Конституционния съд погазват законите, това е равносилно на държавен преврат, допълни областният координатор и уточни, че има дата за референдум. Датата е 9 юни, когато ще се проведат изборите за Европейски парламент, уточни Сираков. Призоваваме всички българи да явят на тези избори все едно, че се явяват на референдум за запазване на българския лев, обясни той. По думите му ПП „Възраждане“ никога не е била за напускане на Европейския съюз, а за предоговаряне на всички условия, коментира областният координатор.
 
 
 
 2024-02-19 16:49:11