Голям празник направиха за Зарезан в Долно Линево

Голям празник направиха за Зарезан в Долно Линево

Голям празник организираха лозарската фирма и кметството в прочутото с лозовите си масиви от мерло ломско село Долно Линево. Сред гостите на празника бяха заместник-кметът инж. Елин Давидков, председателят на общинския съвет Пенка Пенкова и кметовете на Станево и Ковачица Милен Милчов и Крум Замфиров.

Началото на празника постави с водосвет йеромонах Нестор, който обеща божията закрила за трудолюбивите лозари.

В огряните от слънчевите лъчи масиви на брега на Дунава първи лозята на Рубин Станево зарязаха организаторът производство и пълномощник на собственика Цън Цон Милка Велкова, кметът на селото Росен Йосифов и 84-годишния майстор лозар бай Генчо, който беше обявен за цар на лозята. Той цял живот е гледал лозе и сега от 2 си декара е произвел 3 тона вино от сорта мерло.

„Отглеждаме общо 1600 декара лозя в землищата на Долно Линево и Станево. Имаме стари и нови насаждения, между които традиционните български врачански мискет, тамянка и мавруд, така и класическите шардоне, мерло, каберне, совиньон блан. Надяваме се на добра реколта тази година, но и на по-сериозно отношение от страна на държавата относно изкупните цени и субсидиите, ако искаме да лозарството и винопроизводството да имат бъдеще“, каза Милка Велкова от фирмата „Рубин Станево“.

Пременените в народни носии малки лозарки Катлея Симеон Грамова и Стефани Младенова изпълниха стихове, посветени на празника.

След това тържеството продължи в читалищния салон с изпълненията на оркестъра на Карена и Боби и състава за изворен фолклор "Ломски ритми", водени от ръководителя им, чийто корени са от Линево Младен Младенов, който пожела на съселяните си да са все така обединени и да милеят за родното място.

Богата почерпка бяха организирали домакините от Рубин Станево и кмета Росен Йосифов. Три пълнени прасенца, погачи с форма на грозд, вити баници, ракия и руйно вино се лееха на корем, а веселбата продължи до късно вечерта.
2024-02-04 16:20:53