Отново заработи часовник в белослатинско село

Отново заработи часовник в белослатинско село

В навечерието на Коледа отново заработи една от емблемите на белослатинското село Бърдарски геран- красивият часовник, който със своя звън на всеки половин час оглася площада, съобщи кметът Татяна Софранова.

Причината за спирането му са големите снегове в началото на декември. Липсата на ток повече от 12 часа блокира механизмите, и часовникът замлъква. "Исках това да се промени, тъй като дядо ми беше самоук часовникар и съм израснала с часовниците покрай него, които са много интересни. Започнахме да търсим майстор, който да го поправи, но това се оказа трудна задача. Свързахме се с Върбан Мончев от Плевен, който ни насочи към негови колеги от София и Бургас. Изключително съм благодарна на Румен и Янка Чанкови, които пристигнаха на 23 декември от далечния Бургас, за да помогнат часовникът ни да заработи в навечерието на най-светлите дни в годината. Заедно с Румен Чанков по време на ремонта и пускането бе нашия съселянин Николай Ангелов. Той е млад мъж, работи като механизатор в една от местните земеделски фирми и се занимава с пчеларство. Николай прие да научи този занаят и да се грижи за сложния механизъм. Изключително съм благодарна на семейство Чанкови, че се отзоваха и работиха безвъзмездно и на Николай Ангелов за отзивчивостта и благородството", споделя кметът Татяна Софранова.

Часовникът в Бърдарски геран е като този в Средец, произведен е в Чехия. През 80-те години е монтиран в кулата в селото. За да работи още дълги години през лятото ще се наложи основна профилактика. Той е поддържан добре, има много резервни части, но трябва да се промият и почистят всички механизми. Тогава камбаните ще забият още по-силно и ще създават настроение за жителите и гостите на Бърдарски геран. "Ще инициирам дарителска кампания за профилактиката. Примерът с часовника е доказатество, че с общи усилия можем да вървим напред и да подобряваме селото ни", сподели Софранова.

 

 
2023-12-29 10:39:23