Карловски театър възнегодува срещу журито на фестивала в Лом

Карловски театър възнегодува срещу журито на фестивала в Лом

В писмо до редакцията ни театър "Елена Снежина" от гр. Карлово възнегодува срещу журито на фестивала на любителските театри, организиран от читалище "Постоянство"- гр. Лом. В него те изказват своето възмущение срещу непрофесионалното отношение на председателя на журито на конкурса. Публикуваме целия текст без редакторска намеса:

"Към Председателката на журито на XV-то издание на Фестивала на любителските театри в Лом

Здравейте, Уважаема Г-жо Председател на XV-то издание на Фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка- Лом- 2022!

Въпреки вълната от негативизъм, с която ни заляхте, "задълбочения анализ" на постановката ни и липсата на диалог, ние все пак искаме да попитаме, загрижени за Вашето психическо и физическо състояние, мина ли Ви главоболието? (Ей така- от любезност!)

За Ваше сведение пропътувахме доста километри, на всичко отгоре дадохме и доста пари, за да разберем, че Вас ви е заболяла главата! Е, струваше си! Ние не се страхуваме от критика! Били сме на не един и два фестивала. Получавали сме награди, били сме и хвалени и критикувани, но никога по толкова безпардонен и непрофесионален начин, граничещ с лош вкус! Имали сме удоволствието да чуем анализи на постановките ни от светила като: проф. Севелина Гьорова, проф. Христо Руков, Юлия Огнянова, Крум Гергицов, Кремена Бабачева, доц. Виолета Гиндева и още, и още... И винаги е било изключително респектиращо, но и изпълнено с прекрасно отношение, позитивизъм и градивна критика!

А от Вас, Уважаема, чухме само един и същ, повторен няколко пъти, реторичен въпрос по отношение избора на драматургичния текст /поесата "Двубой" на Иван Вазов/. (Явно Патриархът не е Вашият човек- "повръща ви се вече от този текст" - ами, сигурно!) Много искаме да ви благодарим и за злъчните нападки какво ново сме искали да кажем с това представление! Ето, това е анализ! Ето това е градивна критика! Ето това е да се поучиш от професионалист! Да ти даде съвети, да те напъти в елементарната ти безпросветност и скучност, да ти покаже посоката!

Та... Какво ново сме казали с този спектакъл? Че какво ново има сега в държавата ни, драга?! Уви, нищо по-различно от описаното в пиесата преди сто и толкова години- същите дребни и жалки души, които се смятат за велики и са "перли" на българската действителност. Само че тези дребни и жалки души вече ръководят държавата ни. Същите глупост, дребнавост, лицемерие, бездушие, безхаберие и бездуховност! Нима, за съжаление, не е актуално написаното от Вазов и днес?! И как точно да се представи всичко това по "по-различен" начин- с песни и танци ли?! (Сигурно ще Ви допадне- само леко с главоболието!)

Останете все така етична, търпелива и позитивна! Само, моля, не отказвайте младите, талантливи хора от магията на сцената- па била тя и любителска! (Е, получава Ви се, но това сигурно е от главоболието! Дано Ви мине!)

Пазете се и бъдете здрава! Поздрави!

Театър "Елена Снежина", гр. Карлово

Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата.
2022-10-09 18:09:42