Чешмата на Лесковец впечатли участниците в Дунав Ултра

Чешмата на Лесковец впечатли участниците в Дунав Ултра

Любимо място за почивка на всички колоездачи, пътуващи по маршрута Дунав Ултра е чешмата ОФ Селсъвета 1950, в дунавското село.  Заради вкусната вода и високия дебит, чешмата е традиционна отбивка, както за колоездачите по маршрута, така и за жителите на Лесковец и дори близките населени места.

Преди години чешмата е била в окаяно състояние, но по инициативата на Йордан Маринов, тя е почистена и освежена, с колоритни рисунки във фолклорен стил. Заради чувството за хумор и нестандартния подход, чешмата е добавена в списъка на "100-те Дунав Ултра забележителности", а зоната около нея става неизменна спирка на колоездачите по маршрута.

По инициатива на кметицата на Лесковец Галя Светлозарова и с подкрепата на кмета на Оряхово Росен Добрев, сега вече и пространството около чешмата е облагородено като по конец.

Беседка-еталон, стабилни пейки, място за паркиране и дори кокетно барбекю, допълват интериора на завършената вече зона за отдих. Засадени са и селектирани дръвчета - чинар, бреза и плачеща върба, които след няколко години ще пазят сянка на колоездачи, местни и гости на района.

Днес можем да кажем, че чешмата ОФ Селсъвета 1950 - Лесковец е приятна изненада, за това как маршрутът Дунав Ултра може да стимулира местна общност, за позитивна промяна на околната среда.

 


2
3


2021-06-22 13:40:29