Мездра чества двоен празник на 6 май

Мездра чества двоен празник на 6 май

За 30-а поредна година жителите и гостите на Мездра ще честват празника на града - Гергьовден. 6 май е обявен за Ден на Мездра с Решение №7/ 17.03.1992 г. на Общинския съвет, съобразно традицията до 9 септември 1944 г. На този ден е храмовият празник на енорийската църква "Св. Георги Победоносец" и съборът на селището.

Честването на празника ще започне в 9:00 часа с литургия в храм "Св. Георги", която ще бъде отслужена от иконом Данаил Цинцарски.

Час по-късно, от 10:00 часа, на градския площад „България“ ще се състои ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Слово по случай Деня на Мездра - 6 май (Гергьовден), ще произнесе кметът на общината Иван Аспарухов, а за празничното настроение на присъстващите ще се погрижат възпитаници на гражданско сдружение „Новото поколение на талантите“, Център за подкрепа за личностно развитие и Детски танцов състав „Мездренче“ при НЧ „Просвета 1925“. В знак на признателност към героите ще бъдат поднесени венци и цветя през паметника на загиналите във войните.

Вечерта от 19:30 часа на пл. „България” празничен концерт ще изнесат Музикална формация „Жарава“ към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и популярният народен певец Николай Славеев.

С това официално ще бъдат открити 47-те Празници на културата "Мездра-май", които ще продължат до 30 май. Програмата на ежегодния форум включва повече от 20 културни, обществени и спортни прояви - концерти, изложби, премиери на книги, краеведски четения, рок фестивал и Фестивал на средновековните традиции, бит и култура, турнири по футбол, хандбал, лека атлетика и др.

В рамките на "Мездра-май 2021" тази вечер от 18:30 часа на спортната площадка в СУ „Иван Вазов“ ще стартира XX общински турнир по футбол на малки врати, а от 19:30 часа на пл. „България“ съвместен концерт ще изнесат пловдивската група „Мистик“, Ансамбъл „Мездра”, Танцов състав „Хемус” - Враца и Ансамбъл „Пъстрина” - Монтана.

Община Мездра ви кани да присъствате на проявите от традиционните майски празници на културата, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки!

 


2


2021-05-05 14:56:01