Ути Бъчваров с филм за Оряхово и Остров, в Дунава хвана и толстолоб гигант

Ути Бъчваров с филм за Оряхово и Остров, в Дунава хвана и толстолоб гигант

Известният кулинар, пътешественик и търсач на силни усещания Ути Бъчваров хвана собственоръчно рекордно голям толстолоб в река Дунав. И за да няма рибарски спекулации, всичко бе документирано. Кантарът показа безмилостните 33 килограма!

Topnovini.bg, Ути и екипът му обикалят България в търсене на кулинарни съкровища. Наскоро те се озоваха в община Оряхово и по-точно в село Остров - едно от най-красивите места по българския бряг на река Дунав. Въоръжен с двама оператори, две лодки и местни рибари, те документираха как се лови риба в района. Към групата ималло и весело куче. Който си е късметлия, си е късметлия. Още на 20-тата минута рекордният улов е качен в лодката. Толстолоб с исполински размери, невиждани до този момент по тамошния бряг. В мрежата се заплитат и две прекрасни 4-килограмови дунавски мрени.

Целият улов е подарен от сърце на Ути, за да го сготви в студиото. Пред очите на цялото село Остров и други невярващи, кулинарят показа улова си, сготви с местните баби прословутата влашка саламура и получи безценен урок от деца от местното читалище как се танцува Дунавско право хоро. Припомняме, че великият Дико Илиев е родом от Оряхово.

Инициативата е в рамките на проект „Вкусната България: Скритите кулинарни съкровища“. Концепцията на поредицата е да разкаже за скритите кулинарни съкровища на България- общини, малки населени места и пазители на кулинарните традиции и рецепти съхранени от поколенията.

Форматът ще разкаже и за историческите и природни забележителности на община Оряхово. Дестинацията не е избрана случайно. Ути Бъчваров е дългогодишен приятел на село Остров и редовен гост на местния фестивал на рибата. Впечатлен е от природните дадености в региона и дори без повод е готов да се качи на автомобила си и да стигне до крайдунавската дестинация.

За да се реализират дейностите активно съдействие са оказали кметът на Община Оряхово Росен Добрев; д-р Евгения Найденова- директор на Исторически музей гр.Оряхово; кметицата на Остров Ирена Станкулова; Красимира Димитрова и учениците от ОУ “Христо Ботев“ с.Остров и техните родители; ТГ “Релакс“ при НЧ “Развитие-1903“;  Боряна Маринова - секретар на НЧ “Надежда-1871“ гр.Оряхово, която е предоставила носии за участничките във видеото; Красимир Аврамов, Спасена Велчева и  местните рибари.

За спомен Ути получи прекрасен пейзаж нарисуван от талантливата Вероника Иванова.

 

Видеото заснето в Оряхово, Остров и по река Дунав ще бъде представено през есента.

 

 

 


2
3
4
5


2021-04-20 10:34:14