Лекар и пациент от Северозапада-герои в национална кампания

Лекар и пациент от Северозапада-герои в национална кампания

https://www.youtube.com/watch?v=c2iZWUzAXfc&feature=youtu.be 

Пациентка от Бяла Слатина и нейният лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Даниела Ангелова работи като начален учител в НУ „Христо Ботев“ – Бяла Слатина. Децата я обичат, а тя обича тях – заедно сричат, пишат, празнуват Деня на буквите. Допреди година и половина, когато внезапно й прилошава в клас. Изследванията показват, че сърцето й е сериозно увредено и не може да работи добре, за да доставя кислород за нуждите на тялото. Диагнозата е Сърдечна недостатъчност и звучи шокиращо за младата жена, която води изключително активен и здравословен начин на живот.

Лекуващият й лекар – д-р Величко Пенчев, специалист по вътрешни болести и кардиология от УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен, споделя, че само допреди няколко години възможностите за помощ на пациенти като Даниела са били силно ограничени. Дотолкова, че единственият изход е била трансплантацията на сърце. Но благодарение на нови терапии и най-важното – взаимното доверие между тях, Даниела се завръща в класната стая и живее пълноценен живот.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години.  Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Точния пациент, с точния медикамент и при точния лекар“ – това е формулата на успеха за д-р Пенчев. А Даниела добавя: „С него съм спокойна – чувствам се в сигурни и добри ръце“.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област Враца болните са 5800.

За миналата година болници във Враца са отчели близо 1300 хоспитализации по повод на сърдечна недостатъчност.

 
2020-11-16 10:18:14