Фестивал на баницата правят в Крушовица

Фестивал на баницата правят в Крушовица

Първи фестивал на баницата ще се проведе в мизийското село Крушовица на 10 октомври. Събитието има конкурсен характер и майсторите на най-вкусните печива ще се борят за награди. Специално жури ще оцени творенията. Показани ще бъдат и типично български ястия, като записването на участници продължава.

 

„Ще имаме удоволствието да се насладим на майстори – занаятчии от цялата страна, които ще демонстрират уменията си в нашия първи фестивал. Могат да се носят приготвени вече баници и традиционни български ястия. В центъра ще има  и маси, на които ще се месят и разточват баници, а на печки на дърва, на открито ще се печат пред присъстващите“, разказа за медията ни Валя Беляшка от отдел култура в Община Мизия.

Към момента заявка за участие са дали хора не само от област Враца, но от Перник и други населени места в страната. Очакванията са в селото да дойдат много хора, а жителите и гостите да се насладят на различни ястия и баници с традиционни и не толкова пълнежи.

Освен кулинарен конкурс в селото ще има и фолклорна програма, в която ще се изявяват читалищни състави и пенсионерски клубове. Тази част от празника обаче не е с конкурсен характер. Децата от общината ще покажат и предложат за продажба ръчно изработени от тях предмети, като повечето от тях са направени по време на летните ателиета, които организираше местната администрация.

Поканени за участие са и майстори-занаятчии, които да опънат щандове с техни изделия.

След оценяването на баниците и останалите ястия ще бъде проведен базар, на който всеки ще може да си закупи от тях. Средствата да бъдат използвани за надграждане на фестивала през следващата година, планират от общината.

Началото на първия фестивал „Да завием баница“ в село Крушовица ще бъде дадено на 10 октомври от 11 часа.

 

 

 
2020-10-02 10:30:47