Турска баня разкриха археолози на оряховския плаж

Турска баня разкриха археолози на оряховския плаж

Спасителни археологически проучвания се правят на някогашна турска баня, намираща се на градския плаж в Оряхово. С дейностите са се заели от археологическия музей в града начело с директора Евгения Найденова. Строителството на минаващата обаче в близост жп линия почти заличава следите от банята. За това да бъде забравена допринася и строежът на понтонен мост от германците през далечната 1943 г. Разграбени са камъните от зидовете и се стига до пълното й разрушване. Към момента археолозите се опитват да разкрият повече информация за нея.

„За наша радост има запазени основи. Разкрихме изцяло източния зид и неговото външно лице. Най-радостното за мен е това, че открихме отоплителната система на горещото помещение. В една баня, това е основната част. Намерихме следи и от мястото където са се правили масажи“, разказва археологът Евгения Найденова. В дейностите с помощ се е включила и Жулиета Гюлева от регионалния музей във Велико Търново, тъй като има опит в проучванията на старинни бани. Заедно са намерили няколко лули в основата на зида и месингово глиганче от 19 век. От музея се надяват да продължат с проучванията на банята. Предстои в града да пристигнат консерватори, които да вземат проби и да се направи проект, за да се кандидатства за консервация на разкритите останки.

Първите сведения за съществуване на хамам в Оряхово датират от 16 век и явно е действал до към 19 век. Предполага се, че мястото не е избрано случайно, защото именно там е било някога пристанището на града. Пристигайки пътуващите са можели да се ползват от услугите предлагащи се в хамама.

Разкопките се правят за втора поредна година с финансиране, осигурено от Община Оряхово.
2020-08-26 10:41:39