Реновирана зала по джудо и паметна плоча откриха в Бяла Слатина

Реновирана зала по джудо и паметна плоча откриха в Бяла Слатина

Бяла Слатина празнува! На 27 юни, преди 105 години, с указ на княз Фердинанд, селото Бяла Слатина е обявено за град. Празничният ден започна с посрещането на посланика на Япония, Негово превъзходителство г- н Масато Ватанабе и на г-ца Мисаки Нишимура-  аташе в културния отдел към посолството на Япония в Р. България.  Те пристигнаха  по  повод откриването на реновираната, тренировъчна зала по джудо, като част от празничните изяви, във връзка с годишнината. Г-н Ватанабе изказа своята сърдечна благодарност за топлото посрещане и изрази задоволство от нашето позитивно отношение към спорта джудо, чрез който децата ни ще имат възможност да се потопят в древната му философия, да се запознаят с историята му и да вникнат в един свят на познание и умиротворение, „защото бойното изкуство не е само физическо самоусъвършенстване и овладяване на техники за самоотбрана“.

 

Втората проява беше откриването на паметна плоча на доц. д-р Петър Богданов Христов-   един от основоположниците на спорта джудо у нас. Д- р  Петър Богданов Христов завършва средното си образование в гимназия „Васил Левски“ в Бяла Слатина, след което успешно се дипломира в Медицински университет София. Той именно първи превежда от английски език Кодокан джудо, създадено през 1882г. и усъвършенствано от д- р Джигоро Кано. Книгата е предназначена за начинаещи, като начален курс по джудо и се налага като всестранно ръководство въвеждащо джудистите в най- дълбоките тайни на джудо техниката.

Идеята и за двете събития  е на спортистите, треньорите и родителите на Спортен клуб „Чавдар 2015“, подкрепени от ръководството на община Бяла Слатина и лично от кмета- инж. Иво Цветков, който заедно с народния представител Красен Кръстев и председателя на ОбС- Веселка Борисова, придружиха гостите по време на тяхната обиколка.

Гости посетиха и ЦНСТ с.Бърдарски геран, където се срещнаха с децата от центъра и персонала на институцията. Силно впечатление им направи Етнографският музей, където се запознаха с културата, бита и обичаите на банатските българи.  Последната спирка на японските гости беше църквата „Св. Параскева“ в Бяла Слатина , където се срещнаха с част от църковното настоятелство и разгледаха с голям интерес прицърковната музейна сбирка.   

 
2019-06-27 16:02:27