Мизия чества 141 години свобода

Мизия чества 141 години свобода

На 21 ноември граждани и ученици от ОУ «Цанко Церковски» и ПГ по ХТ «Васил Левски»  Мизия се събраха пред паметника на признателност на Каменов мост до с. Сараево, увековечил подвига на стотици руски, румънски и финландски войни, отдали живота си за освобождението на Мизия, Оряхово, Козлодуй и околните села от петвековното робство.

„Местната историческа памет е намерила своя благодарен израз към своите освободители още през далечната 1880 година, когато на 21 ноември жителите на бившето село Букьовци се събирали при Каменов мост, за да почетат паметта на загиналите войни и опълченци. И това продължава и до днес, 141 години след онзи първи свободен ден, защото и днес отново сме тук, за да си припомним ожесточената битка, да се преклоним пред подвига на победителите при Каменов мост и Оряхово, предвождани от барон Майендорф и полковник Слъничану, които допринасят с кръвта си за стабилизиране позициите при Шипка, за ликвидирането на Осман паша при Плевен и за разгрома на 52 - хилядната турска армия при Орхание.” Каза в словото си кметът на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски.

Той отбеляза още, че за жителите на Мизия, този ден е въплъщение на новото начало. На този ден е направена онази първа политическа крачка, заради която са се борили комитите от Букьовския таен революционен комитет. Ученици от основното училище разказаха за опълченците от Букьовци, които се включват в Руско- турската освободителна война: Петър Тахирски – Капитанина, Тоно Кърцелянски, Димитър Върбановски- Комитата, Влъчко Вълчев, Тотьо Паунов и майор Димитър Герговски, участвали в сраженията при Каменов мост и Лом паланка, при Стара Загора, Шипка, Шейново и обсадата на Плевен.

Венци и цветя в знак на признателност към героите, дали живота си за освобождението на Мизия и околните градове и села поднесоха Общински съвет Мизия, Община Мизия, ПГ по ХТ «Васил Левски», ОУ «Цанко Церковски», Читалище «Просвета-1915 г.» и граждани.

 

Автор: Галина Йолкова

 

 
2018-11-21 17:14:20