Представиха книга за дарителството в Оряхово

Представиха книга за дарителството в Оряхово

В къща – музей „Дико Илиев” -Оряхово се състоя представянето на новата книга „Прозорец към доброто”, посветена на дарителството в Оряхово в периода от Освобождението до средата на 40-те години на ХХ век. Нейните страници съхраняват спомена за достойната гражданска позиция на десетки дарители, представители на различни оряховски фамилии. Изданието е по проект „Аз дарявам, за да правя промяната” на Сдружение „Първи юни” и финансирано от Фондация „Америка за България”.

Началото се постави с емоционална програма, в която взеха участие децата от кръжок „Православно християнче” при ЦПЛР ОДК „Людмила Живкова”, от Детска градина „Дружба”, Детска градина „Пролет” - Оряхово и от Детска градина „Слънчице” - с. Остров. Последва представянето на книгата от нейния автор д-р Евгения Найденова, която я определи като история на доброто. Христина Цонева – Секретар на Община Оряхово и председател на дарителския фонд връчи поздравителен адрес от името на кмета на община Оряхово. В края на събитието Младежкият духов оркестър „Оряхово брас бенд” впечатли публиката с изпълнението на два марша.

Събитието уважиха Наталия Костадинова – председател на Сдружение „Първи юни”, Ленко Ленков и Иван Янков – представители на Фондация „Америка за България”, Светлина Берова – общественик и член на дарителския съвет - гр. Бяла Слатина, Румяна Декова – председател на Общински съвет Оряхово, Стелиян Стефанов – общински съветник и зам. председател на ОбС, представители на различни институции и много граждани от Оряхово.

Книгата се продава в полза на Обществения дарителски фонд Оряхово. Може да бъде закупена в Исторически музей -Оряхово.

На премиерата бяха изложени и рисувани икони от децата, участници в кръжок „Православно християнче”. Те също се продаваха за фонда и с цел подпомагане реставрацията на стенописите в църква „Св. Георги” град Оряхово. Дарителската акция продължава със следващ основен акцент 21 ноември – Денят на град Оряхово.

 

 
2018-11-06 12:40:31