Над 100 бона искат от държавата за погром в Бяла Слатина

Над 100 бона искат от държавата за погром в Бяла Слатина

Точно 116 415 лв. иска от държавната междуведомствена комисия за щети от бедствия и аварии общинската администрация в Бяла Слатина. Причината са тежките погроми, които остави след себе си ураганната буря с градушка, която удари градът и селата преди 2 седмици. Помощ от държавата кметският екип в града иска за обезпечаване на скъпи ремонти на публични сгради, компрометирани при бедствията. В това число влизат покривите на общинската администрация, който се нуждае от частичен ремонт на стойност 25 508 лв., на детска градина „Незабравка“ в Бяла Слатина (19 504 лв. ) и напълно отнесената конструкция на забавачката в село Търнак, където щетите са за колосалните 72 343 лева.

„Това са средства, които няма как да набавим от собствени източници, и затова разчитаме на помощ от междуведомствената комисия“, коментира кметът на общината инж. Иво Цветков.

Той уточни, че още продължават огледи по щети на частни домове, пострадали при бурята. Междувременно над 250 са гражданските заявления за обезщетения, постъпили в общината. За тази цел на заседанието на местния съвет тази седмица ще се гласува предложение администрацията да задели 20 000 лв. от бюджета за подпомагане на пострадалите.

„Нямаме финансова възможност да помогнем на всички. Най-вероятно щети под 100 лв. няма да се изплащат. Получават се случаи на злоупотреба. Има хора, на които са паднали няколко цигли или тухли, например. И да искаме, няма откъде да вземем пари, за да помогнем на всички. В крайна сметка, затова съществуват частните застраховки на домовете“, посочи кметът Цветков.

Той сподели също, че е тежко състоянието на голяма част от дърветата. Някои бяха напълно прекършен, а други- частично накърнени при силния ураган. 

„Поемам ангажимент да инициираме кампания по залесяване, която вероятно ще стартира наесен“, каза още за „Враца днес“ кметът на Бяла Слатина Иво Цветков.
2018-05-29 15:32:59