300 самодейци на "Хубост за бъдни векове" в Криводол

300 самодейци на

На 19 май самодейците от читалищата на Община Криводол чрез пресъздаване на обичаи и традиции, слово, песни и танци за пореден път представиха красотата на местния фолклор, запазен през вековете до днес.

Общинският фолклорен събор "Хубост за бъдни векове" се проведе под патронажа на кмета на общината Петър Данчев и бе открит от заместник-кмета Петър Кацарски. Поздравителни адреси бяха поднесени от кмета на община Криводол Петър Данчев и от председателя на ОбС- Криводол Петър Комитски.

Гости на събора бяха танцовите състави от Косталево, с художествен ръководител Станимир Тунов и от село Девене, с художествен ръководител Панко Панов.

Прекрасни изпълнения на самодейните състави, живописните багрите на националните носии и костюми, народните песни и кръшните хора, художественото слово и пресъздаването на „Седянката”-НЧ”Пробуда”с.Осен; „Бабин ден”-НЧ”Светлина-1928” с.Краводер;”Лазаровден”-НЧ”Кирил и Методий-2007”Баурене;”Великден”-НЧ”ПРосвета-1921”с.Пудрия;”Побратими”-НЧ”Светлина -1928”с. Ракево и модерните танци- това е магията на изкуството. Изложба от ръкоделия представи читалище ”Бъдеще-1927”с.Градешница.

Всяко от читалищата успя да пресъздаде със свой почерк и по-свой си начин местния фолклор, бит и култура и с това е уникално.

Над 300 самодейци, цели 6 часа показваха талант и дух, радваха публиката с изпълненията си на сцената на криводолското читалище и бяха удостоени с плакети за успешното си представяне. Специални благодарности към екипа на криводолското читалище и доброволците Лилия Кирилова, Галя Нисторова и Павел Христов изказа секретарят му Боян Илиев.

 Фестивалът се превърна в пъстроцветен празник на българския фолклор и доказа, че за изкуството няма възраст- то ни обединява!

 


сн.1
сн.2


2018-05-20 09:15:25