С литературна вечер завърши творческия полусезон на мездренските творци

С литературна вечер завърши творческия полусезон на мездренските творци

С литературна вечер „Мистерията Еньовден” членове на литературен клуб „Христо Ботев” при НЧ „Просвета-1925” - Мездра” закриха първата половина от тазгодишния творчески сезон.

„Избрахме този хубав празник от българската народна традиция, защото  смятаме, че неговата магичност има метафорична близост с литературата и всички видове изкуство.”, каза Павлина Русева, гл. библиотекар на градското просветно средище.  

Днес бе открита и самостоятелна изложба-живопис от репродукции на Янко Янев. Той е един от разпознаваемите български художници и автор на емоционални разкази с четка за прелестите на страната ни. Негови оригинали красят домове, офис сгради, заведения и хотели по целия свят. Голяма част от времето и енергията си художникът е посветил на красотата на България, като се е стремял да покаже Родината ни-нейния бит и материална култура по емоционален начин и разбираемо. Така преди около 15 години се родили поредиците : ”Красотата на България”, „Цветовете на България”, „Слънчеви следи”, чиито имена консултира с поета Борис Христов. Янко Янев продължава да обикаля страната в търсене на сюжети и да запечатва с четката и боите специфични очарования. Богатството на сюжетите му се увеличава с всяка изминала година.

„Ценителите от Мездра вече няколко пъти са гледали изложби на репродукции на Янко Янев. Днес по случай настъпилото астрономическо лято и утрешния Еньовден, откриваме изложбата „Лято”, състояща се от пейзажи с названия „Поле”, „Созопол”, „Слънчеви жита”, „Цветя”, „Бряг ”, „Маково поле”, „Фолклорен празник”. Наименованията на репродукциите са показателни за сюжетите в тях. Безметежната шир на ливадите и полята, знойната красота на зрелите ниви и хладната ласка на морето са предадени с майсторство и вдъхновение образите на пременени в народни носии българи с точност, красота и достоверност.”, поясни Светла Дамяновска, гл. експерт „Култура и художествена галерия” в общинска администрация.

Гостите на изложбата и литературната вечер имаха възможност да гледат презентация за обичаите на Еньовден. След нея г-жа Дамяновска раздаде подаръци на присъстващите. Те олицетворяваха  част от синьото небе на Еньовден, съчетана с апликации от символи от този ден. Според поверието, нощта срещу утрешния Еньовден е магична и всеки, който напише съкровеното си желание на листа и посланието пренощува върху хартията, ще се сбъдне.

Литературната вечер завърши с представяне на творби на творците Светла Дамяновска, Павлина Русева, Калин Топалски, Иван Алексиев и Милен Димитров.


1
2
3
4


2017-06-24 17:17:48