Взимат село назаем

Взимат село назаем

Стартира проект на Народно читалище „Съзнание-1927” с. Долни Вадин - „Село назаем 2”. Той дава възможност на 15 градски герои над 18 г. да се потопят за 10 дни в селския живот, с всички негови радости и несгоди, да живеят в семействата, да подарят своята енергия, грижа и внимание на възрастните хора и на селото, и да потърсят решение за съживяването му.

В периода 14 – 23 юли 2017 година доброволците ще се сблъскат с реалността в Долни Вадин. В подкрепа на новите „селяни назаем” ще се включат и няколко човека от първото издание на проекта. През 10 дневния престой те ще имат задачата да почистят централната улица, да изградят външна сцена, един ден да приготвят храна за жителите на селото и да я разнесат по домовете, да почистят крайбрежната ивица на р. Дунав в района на Долни Вадин, да заснемат, проучват и предложат възможности за развитие.

 

„Ние – хората от Долни Вадин ще  покажем нашата история, бит и култура. Ще им представим на Седянка местната кухня, песни и хора. С проекта „ Село назаем ” ще подобрим жизнената среда на възрастните хора, като ги срещнем за 10 дни с различни  хора, които постоянно живеят в града и нямат връзка с българското село. Ще  разнообразим сивото  им ежедневие и ще осигурим възможност да участват пряко в проекта, и така да се почувстват полезни и значими. Ще им вдъхнем частица надежда, че селото ни не е забравено. От друга страна ще  популяризираме  Долни Вадин, като възможност за пълноценна почивка, ползвайки природните дадености, реката и тишината. Очакваме да повишим самочувствието на местните, да създадем инициатива устойчива във времето.”, категорични са от Долни Вадин. 
2017-06-05 09:46:39