Читалището в Горна Кремена отбеляза 120-годишен юбилей

Читалището в Горна Кремена отбеляза 120-годишен юбилей

С тържество на площада в мездренското село Горна Кремена беше отбелязана 120-годишнината от създаването на местното читалище „Просвета-1897”. Честването на юбилея премина под надслов „Да съхраним българските традиции за идните поколения”. Сред гостите на събитието бяха кметовете на Враца и Мездра, кметове на населени места, общински съветници и кандидат-депутати.

,,Читалището в Горна Кремена е място, което отдавна се е превърнало в синоним на думата „духовност”, подчерта в словото си председателят на НЧ „Просвета-1897” Вера Манчовска и заяви, че културното средище ще продължи да слави българския дух.  

По повод кръглата годишнина ръководството на читалището награди  с почетни грамоти заслужили читалищни дейци и самодейни колективи, допринесли за развитието на читалището до наши дни. Сред тях бяха Женският народен хор, Вокална група „Щастие” и Вокална формация „Кременка”. По случай юбилея бе подредена и етнографска изложба.

Поздравителни адреси, цветя и подаръци поднесоха кметът на Враца Калин Каменов, който подари на читалището икона на Св. Мина, кметът на Мездра Генади Събков, председателят на Общинския съвет в железничарския град Яна Нинова и други. На сцената се изявиха самодейни състави от общините Мездра, Враца и Червен бряг, които изнесоха празнична програма от български народни песни и танци.
2017-03-21 09:55:48