Първи симпозиум по екстериорна дървопластика „Дядо Йоцо гледа”

Първи симпозиум по екстериорна дървопластика „Дядо Йоцо гледа”

В заключителен етап навлезе Първият симпозиум по екстериорна дървопластика „Дядо Йоцо гледа”, който се провежда в едноименния туристически комплекс край мездренското село Очин дол. Културното събитие е съвместна инициатива на Община Мездра и на родолюбеца Огнян Петров, собственик на комплекса и председател на Сдружение „Искърско дефиле”.

В пленера участват четирима български скулптори от различни поколения, които работят в областта на монументалната и кавалетната пластика. Доайен сред тях е 58-годишният преподавател в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив Стоян Заваринов.Партнират му неговите бивши ученици Иван Стоянов, който и роден в Ямбол, но живее и твори в столицата, и пловдивчанката Емилия Чалъкова, както и врачанският скулптор Милен Василев. Заваринов, Василев и Стоянов са редовни участници в традиционния симпозиум по скулптура, организиран в Мездра от 2004 г. насам.

Четиримата майстори на длетото извайват фигури на горски животни и птици - орел, мечка, сърна, лисица, диво прасе и композицията бухал, катеричка и мече. Материалът за изработка на произведенията е масивен дъб.

След приключване на симпозиума шестте скулптурни творби ще бъдат експонирани в екстериорното пространство на Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”. Амбицията на организаторите е симпозиумът да стане ако не ежегоден, то поне биенале.


Коментари2015-10-02 08:54:03