Десети Регионален ловен събор „Мездра 2015”

Десети Регионален ловен събор „Мездра 2015”

24 организирани ловци - представители на 11 ловно-рибарски дружини (ЛРД) от общините Мездра, Роман и Червен бряг се съревноваваха в дисциплината „Скийт” (спортна стрелба по глинени панички) по време на Десетия Регионален ловен събор „Мездра 2015”, който се състоя в м. „Емирски мост” в околностите на крайискърския град. Организатор на атрактивната проява, която се провежда от 2006 г. насам в навечерието на откриването на сезона за лов на местен дребен дивеч и групов отстрел на дива свиня, бе Сдружение Ловно-рибарско дружество - Мездра.

Най-точен мерник в индивидуалната надпревара показа 18-годиншният мездренин Кристиян Илиев от ЛРД - с. Люти брод. Дванайсетокласникът в СОУ „Иван Вазов”, който бе най-младият участник в състезанието, събра актив от 20 т. Негов подгласник стана Калин Генов от ЛРД - с. Лик с 19 т., а третото място си поделиха съотборниците Ангел Денов и Цветелин Иванов от ЛРД - с. Камено поле с по 17 т.

В отборното класиране победи първият тим на ЛРД - с. Лик в състав: Павлин Стаменов, Калин Генов и Николай Вълчовски, който събра общо 43 т. Втора се нареди формацията на ЛРД - с. Камено поле (Ангел Денов, Николай Стойнев и Цветелин Иванов) с 38 т., а трети - тази на ЛРД - с. Цаконица (Валентин Николов, Димитър Йотов и Драгомир Петков) с 30 т.

Наградите на призьорит връчиха инж. Васил Василев, главен секретар на Съюза на ловците и риболовците в България и д-р Григор Томов, председател на Сдружение Ловно-рибарско дружество - Мездра. За разлика от предходни години този път програмата на събора не включваше полеви изпитания на кучета-птичари, изпитания на ловни кучета на диво прасе и стрелба по силует на заек или диво прасе.

По традиция в разгара на ловния събор о. Георги Няголов освети знамената на ловните дружини и 7-те казана „овчина” - овнешка курбан-чорба, приготвена от майсторите-готвачи Георги Братанов от с. Батулци и Митко Монин от с. Синьо бърдо. За празничното настроение на сборяните, въпреки падналия септемврийски дъжд, се погрижи Духова музика от Ботевград.

Мирослав Гетов

 
2015-09-28 15:37:18