Какви са прогнозите за представянето на Ботев Враца до края на efbet Лига?

Какви са прогнозите за представянето на Ботев Враца до края на efbet Лига?

Спортната ситуация в момента поставя под въпрос възможностите за възобновяване на родното първенство и начина му на развитие в предстоящите дни. До този момент няма окончателно решение нито на датата за възобновяване, както и регламент, по който ще продължат футболните срещи.

Преди родният футбол да бъде поставен под принудителна пауза, предстояха още два кръга и окончателно оформяне и преминаване към втора футболна фаза. Докато в първата 6-ца ще наблюдаваме как лидерите се борят за купата, интересът при останалите отбори е насочен към много по-емблематичен въпрос: кой ще изпадне от лигата и кой ще продължи напред? Към настоящия момент Ботев Враца се намира на 12 място и на 15 март трябваше да се срещне с Ботев Пловдив, за да се опита да изкопчи точки и евентуално да успее да се откъсне от зоната за изпадане.

Последната им среща през октомври, миналата година е пример за неограничените възможности на отбора и онзи специфичен футболен характер - рядко срещан в последно време. Въпросната среща беше изиграна без познатия титуляр в лицето на Валери Божинов, но футболният му почерк остана и както мнозина предричаха, младите таланти на Ботев Враца имаха нуждата от опитен играч, за да добият онази толкова важна увереност. При повторен успех срещу пловдивчани, играчите на Ботев Враца могат спокойно да се смятат с единия крак извън застрашаващата финална тройка.

На 11 позиция стои изненадващ противник в лицето на Царско село, господата със сигурност щяха да имат трудни мигове и да усетят колко жестоки могат да бъдат футболистите на Славия София. В 12-я кръг бяха пощадени само с един гол, но в 25-я, когато Славия и Царско село щяха да се срещнат отново, нямаше да имат този успех. В 26-я кръг, който трябваше да се проведе на 21 март щяхме да разберем дали Ботев ще влезе в 10-ката на втора фаза или ще продължи да държи под напрежение своите фенове, поставяйки присъствието им първенството под въпрос за следващия сезон.

Разбира се, опонент е именно Царско село и горчивите спомени от първата им среща, която завърши с 3 гола в София, може би продължават да влияят. Ситуацията щеше да стане още по-интересна, защото врачани се готвеха да посрещнат много скъп гост и както обикновено щяха да демонстрират „вълнуващото“ гостоприемство, превръщайки стадиона в много сериозна крепост. Местните фенове със сигурност биха зачислили победата срещу Царско село за чудо или невъзможна мисия, но нима през последните месеци не сме виждали достатъчно чудеса от този отбор?

Ботев Враца никога не се е ръководил по сценарий и многократно доказа, че има статута на непредсказуем отбор с разнообразни възможности. Статистиката помни някои вълнуващи мигове на тихи софийски фенове, които много бързо са отписали футбола на Враца. Присъствието на един опитен играч даде онзи толкова необходим опит, който до този момент липсваше на отбора. Заформящото се локално дерби щеше да привлече повече внимание от всеки друг мач в този кръг, това е абсолютно сигурно, а Ефбет спортните залози предлагаха редица възможности за феновете и на двата отбора.

Освен това не трябва да забравяме, че още в началото на годината се наблюдаваха положителни промени в ръководството на отбора. В края на март щяхме да станем свидетели на истински зрелища, които нито един друг отбор не можеше да предложи. Две победи в никакъв случай не са невъзможна мисия за Ботев Враца.

Към настоящия момент се коментират потенциалните планове за продължаването на лигата и единственото отправено предложение е да се изиграят последните два кръга. При установяването на такъв регламент ще трябва да видим точно тези мачове и заветната позиция за запазването на Ботев Враца е 11-то място, а за достигането до него е необходима само една победа и евентуално едно равенство, а две победи автоматично запазват правото им за участие и в следващия сезон на ефбет лига.
2020-05-04 16:16:43