Атрактивна проява събра стотици на брега на Дунав

Атрактивна проява събра стотици на брега на Дунав

С ритуално речно кръщение на 30 ученици от цар Нептун, виенски валс, дунавско хоро, спортни и забавни игри и балет, ломчани празнуваха Международния ден на река Дунав, 29 юни. Празникът на брега на реката е организиран от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) и Община Лом.

 Преди да получат своето речно кръщение, момичетата и момчетата от отборите „Дунав“ и „Лом“, доказаха своите умения в спортно-забавните игри „измерване нивото на река Дунав“, „улов на златната рибка“, „водно спасяване“, „теглене на въже във вода“ и „воденбол“.

 За церемонията по речно кръщение цар Нептуп, придружен от русалки, „изплува“ от дълбините на реката и след ритуал връчи кръщелните свидетелства с нови имена на риби в шеговит стил на 30-те момичета и момчета.  Те са от СК „Летящо перо“ към СУ „Димитър Маринов“, СК „Бадминтон“ към ПГСС „Дунавска земя“ – Ковачица и Общинския клуб „Екология и опазване на околната среда“.

 Младите еколози пък показаха нагледно чрез разделно сметосъбиране как да опазим реката и крайбрежието чисти и отправиха послание всички да полагат грижи за съхраняване на флората и фауната на най-дългата река на територията на Европейския съюз.

 „Дунав е нашата съдба. Лом и в миналото, и сега, е неразривно свързан с голямата река, тя е нашата надежда за по-доброто ни бъдеще за да може нашият град, както и всички български крайдунавски градове, да се развиват и възвърнат славата си.“ – каза кметът Пенка Пенкова. Поздравление към ломчани отправи генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов, който обяви, че предстои чествана на 180 години от създаването на ломското пристанище. Гости на тържеството бяха и Росен Борисов - директор на клон-териториално поделение Лом  на ДППИ и капитан Тони Тодоров - директор на „Речен надзор – Лом” към Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Официалните гости връчиха купи и грамоти на участниците в празника.

 

За доброто настроение се погрижиха и певицата Калиопа, балетният състав към НЧ „Постоянство 1856“ и детският танцов състав „Хорце“  към НЧ „23 септември 1960“.

 
2018-06-29 11:43:20