Жители и гости честваха Деня на Оселна

Жители и гости честваха Деня на Оселна

В съботата след големия християнски празник Св. Дух жителите и гостите на Оселна честваха Деня на селото. По този повод Кметство Оселна и Народно читалище „Просвета 1929” организираха празнично тържество, което уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов и народният представител Венцислав Лаков.

„Този празник се тачи вече години наред и именно той ни обединява в любовта към родното село, подчерта в приветствието си кметът на Оселна Росен Николов. Днес дъхът и атмосферата отново доказват родолюбието, неизменната вяра и готовност да съхраним и умножим духовната култура на това будно и красиво село. На всички, дошли да споделят с нас този празник, пожелавам най-вече здраве, благоденствие, добруване и житейски късмет!”

 

В богатата празнична програма се включиха възпитаници на тамошната ЦДГ „Здравец”, самодейни състави и индивидуални изпълнители от НЧ „Просвета 1929”, детският танцов състав при СОУ „Св. Климент Охридски” и мъжката фолклорна група „Змей Горянин” от Зверино, ансамбълът за народни песни и танци при СОУ „Христо Ботев” - Враца, танцови и певчески формации от Бели извор, Игнатица и Мраморен.

 

Накрая на сцената се изяви народната певица Радостина Паньова,която въпреки падналия ситен като маргарит пролетен дъждец накара мало и голямо да се хване на хорото. Всички участници получиха грамоти за принос в развитието, популяризиране и съхраняване на традиционната българска култура и народни традиции.

Денят на Оселна се отбелязва от 1988 г. Първоначално той се е чествал на 24 май, а в началото на 90-те години на миналия век е установен в съботата след Св. Дух, когато е храмовият празник на местната църква.

 

Мирослав Гетов

 

   

 




2014-06-16 16:39:27