Празничен коледен концерт на читалище " Развитие"

Празничен коледен концерт на читалище

На 17 декември празничният коледен концерт на белослатинското читалище „Развитие – 1892” събра на сцената различни видове изкуство, поднесени талантливо, с много всеотдайност и настроение, от малките и големите участници в художествените състави, които се обучават в институцията.

Час и половина, под причудливите светлини в ресторант „Скът”, звучаха песни и слово, инструментални изпълнения на китара, акордеон и пиано, извиваха се хора и красиви танци. Публиката аплодира непрестанно местните дарования. Съпричастен на проявата бе белослатинският кмет инж. Иво Цветков.
В „началото” на спектакъла наистина „бе словото”. Магията на Рождество, събрана в едноименното стихотворение, в изпълнение на Теменуга Станчева, придаде тържественост и изпълни сърцата на присъстващите с вяра, надежда и любов. Две знакови песни, вписани завинаги в особената атмосфера на Коледа – „Тиха нощ, свята нощ” и „Стани нине, господине”  – изпълни Смесеният камерен хор с диригент Николай Алексиев. Здраве, плодородие и благополучие пожелаха коледарите от танцовия състав с хореограф Детелина Крачуновска. Заедно с момичетата, те оформиха пъстро многолюдие и дума по дума, танц подир танц, припомниха ритуала на коледуването – такъв, какъвто е бил той по Белослатинско в недалечното минало. В танците на мажоретките, с хореограф Борислава Иванова, и на балет „Грация”, с ръководител Росица Маринова, владее друг музикален жанр, а красотата от всяко движение и стъпка на малките и големите момичета, носи неповторими послания и наслада. Свое място в читалищния спектакъл имаше оркестърът от девет китаристи с преподавател Иван Илиев. Три песни, посветени на Коледа, светлото Рождество Христово и бялата зима поднесоха децата от вокалната група „Бони-бон” с ръководител Валентина Алексиева. Възпитаниците на Альоша Миладинов от Класа по спортни танци, Янислава и Мартин, очароваха присъстващите с красивите си костюми и с майсторското интерпретиране на „Ча-ча „ и „Джайф” в двойка. Малките музиканти – възпитаници на Валерия Найденова – Десислава Младенова и Георги Георгиев, поздравиха съгражданите си с  „Валс” от Кабалевски и „Етюд № 74” от Вайер, изпълнени на пиано. А Христина Маринова и Димитрина Радославова посвириха на акордеон -  „Уралска Рябинушка”  и „Копаница”. Празничният концерт, посветен на светлото Рождество Христово и на идващата Нова година, завърши с „Тракийска ръченица”  и „Северняшки абдай” в изпълнение на танцов състав „Развитие”, с хореограф Детелина Крачуновска. Смесеният камерен хор пожела с песен на всички много доброта и добрини.

2013-12-20 14:52:51