Подредиха изложба по повод 90 години от рождението на Любомир Минковски

Подредиха изложба по повод 90 години от рождението на Любомир Минковски

По повод 90 години от рождението на Любомир Минковски Регионален исторически музей - Враца и Градска художествена галерия - Мездра подредиха в Малката зала на Художествена галерия „Иван Фунев“ изложба живопис на художника - пръв уредник на ГХГ - Мездра и почетен гражданин на община Мездра. Експозицията включва 27 живописни платна от различни творчески периоди на родения във Влашко село (дн. с. Царевец) самобитен творец - 6 от фонда на ГХГ - Мездра („Софроний Врачански“, „Автопортрет“, „Момиче“ и триптихът „Автопортрет“), 19 от фонда на Художествена галерия „Иван Фунев“.

"В изложбата са показани едни от най-ранните творби на Любомир Минковски, в които ясно личи как е рисувал през първия период от своето творческо развитие, непосредствено след завършване на Художествената академия, каза при откриването на експозицията Христо Божков, завеждащ отдел „Художествена галерия „Иван Фунев“ при РИМ - Враца.

Впоследствие Минковски започва да рисува в един по-изчистен, декоративен стил. Сред изложените платна от този по-зрял творчески период са „Павьорът“, „Вграждане на сянка“, „Майстор“ и др." В шестте творби, с които ГХГ - Мездра участва в изложбата, виждаме началото и края - представата на художника за мъжкия и женския образ в зората на кариерата му и в нейния залез. И дългият  път, който творецът е изминал, в търсене на съвършенството." През лятото ГХГ - Мездра възнамерява на организира пленер по живопис, посветен на 90-годишнината от рождението на Любомир Минковски.


1


2024-04-29 11:47:01