Пенсионери разбуниха духовете в криводолско село

Пенсионери разбуниха духовете в криводолско село

Ежедневни подигравки понасят членовете на сформирания преди близо година пенсионерски клуб в криводолското село Ракево. Бабите и дядовците, с разрешението на селския и общинския кмет, се събират 1 път седмично в залата на затворения преди много години младежки дом, позициониран в сградата на читалището. На раздумка, празнуване на рождени дни или обмяна на идеи с клубове от целия северозапад се събират там близо 40-те членове на пенсионерското сдружение. С помощта на спонсори успели да освежат с боя и нови покривки нефункциониращото помещение, което може да побере над 80 човека. Община Криводол подпомага пенсионерите с по 50 лв. месечно. Събират и членски внос. Не закъснява реакцията срещу хората от страна на няколко лица в селото.

„Секретарят на кметството Димитринка Козлева подстрекава хората от Ракево срещу нас. Обижда ни, навсякъде тръби, че трупаме сметки на читалището. Наричат ни бабички. Твърди, че нашият клуб не съществува, отпраща хората, които ни търсят. Идентично е отношението от читалищните библиотекар и секретар. И двете чоплят по цял ден семки, нямат дейност и си седят по пейките, завиждат ни за инициативността. Заради нашия клуб се разчу за Ракево. Работили сме по над 40 години и това, което искаме е уважение, а не обиди и клюкарски истории“, категорична е председателката на клуба Румяна Гълъбова.

„Направихме си място, на което да се събираме, а ни пречат. Бясна съм!“, споделя Марийка Монкьова, част от клуба и майка на популярния изпълнител Светлин Миланов, който винаги е готов да пее, дори без заплащане в селото.

Пенсионерите са направили проверка, показала, че сметките на читалището са средно по 17 лв. месечно. Готови са да ги плащат и сами, а не да ги гонят сякаш са престъпници. Течаща вода нямат. Мечтаят да им се предостави още една зала, бивше барче в читалището. Въпреки, че е с течаща плоча и мухлясъла са готови да се ангажират с ремонта й.

На 16 септември ще честват 1 година от създаването на клуба. Поканени ще бъдат кметът на Криводол Христо Доков и на Ракево Юрий Кацарски. Това, което искат да получат пенсионерите е уважение и безпроблемно ползване на предоставената им зала. Категорични са, че не са я „окупирали“ и не са вандали, както и че винаги в нея би могло да се провеждат и занимания с деца, но малчугани в селото почти няма.  Културен живот също няма.

Пенсионерите ще отстояват докрай това да имат място, на което да се събират. Даже имат идеи как да го развиват. Искат да закупят шах и табла, да показват плетки там, да се провеждат безплатни медицински консултации, нещо от което всяко село има нужда.

Потърсихме за коментар по темата секретаря на кметството в Ракево Димитринка Козлева.

Тя подчерта, че пенсионерите са се самонастанили в читалищното помещение. Били получили разрешение за ползване само в сряда и то след подаване на предварително уведомление.

„Държат се грубо с хората. Не може да излезем на глава с тях. Вместо културни мероприятия правят банкети с гости от различни села. Залата е нужна, за да се правят занимания с деца, но те я окупираха не само за ден от седмицата, а постоянно“, подчерта Козлева. Тя е засегната от обиди, които валят по неин адрес в социалните мрежи, но е решила да не се занимава с пенсионерите, докато минат кметските избори. Според нея, председателката на пенсионерския клуб ще е един от кандидатите за кмет на Ракево.

 

 
2023-09-05 13:46:44