Кметът на Криводол Христо Доков: Работим в името на бъдещето ни-децата

Кметът на Криводол Христо Доков: Работим в името на бъдещето ни-децата

В навечерието на празника на Криводол- 29 август, разговаряме с кмета на общината Христо Доков за свършеното през годината и за идеите му за бъдещето.

 

Г-н Доков, измина една година белязана от пандемията, кои са по-важните проекти, които успяхте да реализирате?

На ход са редица проекти в община Криводол. Наскоро ни бяха доставени компостиращи съдове за зелени отпадъци. Те ще бъдат разположени в различни населени места, като дейностите са финансирани по проект на МОСВ на стойност близо 400 000 лв. В началото имаше огромен интерес от страна на гражданите да получат и у дома компостери, но в последствие разбирайки, че това е свързано и с водене на голяма документация, хората се поотказаха от тях.

По програмата за развитие на селските райони започнахме изграждането на няколко улици в град Криводол, както и ремонт на прилежащите тротоари. Всички обекти са с крещяща нужда от ремонт. В момента водим преговори с ЧЕЗ да преместят техни стълбове, разположени на пътните платна, за да не пречат на ремонтните дейности. Ако не се стигне до решение ще станем смешни в очите на гражданите.

Тече процедурата и по ПМС от миналата година за реконструкция на тротоарите по главната улица от гарата до училището, като са заложени средства и за стария площад до учебното заведение. Изготвяме самия проект и се надяваме мястото да сдобие една красива визия. Смятаме да бъде направен и един парк на изхода на Криводол посока Монтана.  Заложените средства са в размер на 1 милион лева.

Ще санираме сградата на общината и на читалището, което също се помещава тук. Над 800 000 лв. са за тази дейност. Отделно от това, вече имаме енергиен и технически паспорт на общинската сграда, като амбицията ни е да кандидатстваме след проекта за енергийна ефективност и да направим система за добив на термална вода, с която да се отоплява сградата. Целта ни е да намалим разходите, които плащаме през зимата. Така с икономията, гледайки в бъдещето, ще можем да правим още улици.

Заложени са и капиталови разходи за ремонт на улици в няколко от селата ни, които също ще бъдат асфалтирани до края на строителния сезон.

По ПУДООС успяхме да направим няколко детски площадки-2 в Криводол, предстои направата на една и във Фурен.

Вървят ли социални проекти?

Продължаваме да ги реализираме.  Удължихме топлия обяд и хората ще го получават поне до края на годината. Мисля, че сме втората община в България по брой потребители-1360 наши жители получават храна. Хората са като цяло доволни, естествено винаги има какво да се желае повече, но се стараем, за да им малко по-леко в ежедневието. Храната се раздава в еднократни съдове, а в кметствата има обособени помещения, в които се сипва и раздава храната. Кметовете сами правят доставки до домовете на лица, които са трудноподвижни. Пак в името на хората почистваме селата от клони и храсти, дейност, която не е правена от доста години. Обособили сме група към общината, оборудвана с нужната техника, която по график работи по поддръжката на различните населени места. Сега бригадата е  в Лесура.

Площадът на Криводол ни посрещна с нова визия, изцяло ли е завършен?

  • Работата всеки момент трябва да финишира. Сега се монтират кошовете за боклук. На паркинга има малко довършителни дейности. Средствата вложени в обновяването на площада са малко над 800 000 лв.

Как се възприема от гражданите новият облик, в други населени места кметовете отнасяха критики?

  • Тук са изключително доволни хората. Радват се много. Вечер, като захладнее, площадът се пълни с граждани- и млади, и стари. Разхождат се, почиват си на множеството пейки, които сме поставили. Поливната система започва да работи и също радва окото. Вероятно като дълго време не е правено нищо в града и общината и хората виждайки новото, промяната, макар и малка да е тя, се радват.

Заделят ли се средства за образователната инфраструктура?

Училището в Лесура е в плачевно състояние. Не е ремонтирано от десетки години и децата масово избират да се обучават в Девене. С писмо до бившия министър на образованието поискахме средства поне за покрива.

Училището в Криводол също има нужда от спешен ремонт на покрива, има и течове, като и за него сме сигнализирали. В резултат на нашите писма ни отпуснаха 88 000 лв. за Лесура, а за школото ни тук в града 154 000 лв. Постановлението е от края на юли.

Предстои в Краводер да разкрием нова група в детската градина, защото се увеличи броят на децата. Направихме ремонт на помещението със средства на общината, съдейства и директорката, която намери спонсори. Включи се с финансова помощ и заводът в Бели Извор и се получи добър резултат.

 В Градешница също имах желание да възстановим детската градина, защото има малки деца, но там ремонтните дейности ще са сериозни и нямаме необходимия ресурс. Трябва да се работи по покрива, да се смени дограмата, да се ремонтира и оборудва кухнята. Писахме до министерството, но към момента нямаме отговор. За децата трябва да правим всичко по силите си, за нас може да нямаме, но за тях да, защото те са бъдещето.

 

Върви ли ремонтът на републиканския път, преминаващ през територията на общината?

  • Между Криводол и Галатин пътят вече е с положени два слоя асфалт. Между Галатин и Лесура е същото. От Лесура до Фурен също е направен. В Галатин вече са поставени бордюрите, а в Лесура са започнати същите дейности. Дано не спрат, защото хората се радват на ремонта. Надявам се проектът да бъде завършен до следващото лято. Това ще подобри облика на селата, ще можем да насадим дръвчета, ще имат желание внуците да се връщат по родните си села.

 

Какви други идеи имате за реализация?

 

  • За мен важно е да имаме оправени тротоари и хубави паркове. Дори те са по-важни от ремонта на улиците, защото хората и тяхното удобство са по-важни за мен от автомобилите. Извинявам се на шофьорите, но това са приоритетите, след това се нарежда ремонтът на самите улици. Направихме доста от тях, но ни предстои още работа. Единственото, което ме притеснява е, че по програмата за развитие на селските райони е предвидено поставянето на тротоарни плочи и няма как да ги заменим с друг материал. Лошото е, че след години ще искат поддръжка, а не се знае дали ще разполагаме с ресурс за това. Залагам на контрола и качественото изпълнение, за да не се срамувам после пред хората от свършеното.

 

 

До къде стигна изплащането на задълженията на Община Криводол, които заварихте след като бяхте избран за кмет?

 

  • Опитваме се всячески да оптимизираме разходите. Задълженията бяха в размер на 4 млн. и 700 000 лв. Няма как да ги оправим бързо. Отпуснат ни бе безлихвен заем, с който погасихме част от тях и към момента борчът ни е около 1 млн. и 700 000 лв. Погасихме задълженията към редица фирми, остана ни към една единствена, с която въпреки че преговаряме, не успяваме да постигнем консенсус за съжаление. Наложи се да възстановяваме средства по ПМС-та, защото парите ги нямаше. Покрихме и огромните задължения на общината към НАП, невнесените осигуровки бяха за над 700 000 лв.

Задълженията ще свият ли бюджета и на традиционните панаирни дни в Криводол?

  • Категорично не, пък и панаир тази година бих казал, че няма да има такъв, какъвто сме свикнали да бъде. Забавления за децата ще има, с читалището обсъждаме последните детайли. Ние в община Криводол нямаме районно управление, което да ни помага за спазване на мерките. Има участък, но в него работят едва 4-5 полицаи. Как ще спазваме ние разпоредбите ако направим панаир? Нямаме ресурс, с който да организираме контрола. Затова за мен е по-важно здравето на хората отколкото удоволствието. За децата, на новия площад ще има забавления, защото с тях много по-лесно може да се разберем, за да спазват дадените мерки. С възрастни хора, които са вече седнали на маса става много сложно и негативите ще ги носим ние.

Какво ще пожелаете на вашите съграждани?

Здраве и късмет да имат, когато те са налице всичко друго се подрежда.

 

Интервю на Силвия Симеонова
2021-08-29 09:03:18