Площад в Остров ще носи името на известен писател

Площад в Остров ще носи името на известен писател

 

Централният площад на оряховското село Остров ще бъде именуван тази събота. По предложение на местните читалищни дейци той вече ще се казва „Борис Крумов“. Това е израз на уважение към личността на твореца и приноса му за родното му място. Известният детски писател, журналист и редактор на списание „Народна младеж“ ще има паметна плоча, която ще бъде открита утре по време на честването на традиционния събор на селото от неговата внучка Евгения Волен Крумова. За настроението на присъстващите ще се погрижат певицата Дения Пенчева и самодейци от оряховското читалище. Кметът на Остров Ирена Станкулова е подготвила и специална изненада за жителите и гостите на селото.

Наскоро с нова камбана се сдоби и храм „Света Троица“. Той има интересна съдба- разрушен е от земетресението през 1977 г. и е възстановен преди години. Новата камбана е подарък от дарител и бе осветена на Кръстовден, заедно с курбан.

„Можем да се похвалим и със спечелени проекти. Единият е за изграждането на две детски площадки- в махалата и пред закритото училище“, сподели кметът  Ирена Станкулова.

Другият проект е на читалището. И трите са към сдружение „Първи юни“. Със средствата, които са малко над 2000 лв. ще бъде реновирана детската читалня. За нея вече са закупени ново обзавеждане, барбарони за сядане от най-малките, книжки и интерактивни игри. Поставен е и климатик, който да отоплява помещението през зимата.

Нерешен обаче остава проблемът с течовете на покрива на читалището. „От Община Оряхово ни отпуснаха 2500 лв. за него, но се опасяваме, че средствата ще са недостатъчни“, оплакаха се от местното читалище.

Средства е получило за ремонт на покрива и ОУ „Христо Ботев“- Остров и на отоплителната инсталация. Учебното заведение е със статут на защитено. В момента в него се обучават 98 деца от Остров и Галово.

„За съжаление броят на децата намалява, но ние правим всичко възможно да им осигурим качествено образование. Работим и за подобряване на материалната база. През 2019 г. очакваме средства за ремонт на фасадата на 100-годишната ни сграда, защото се руши“, каза директорът на школото Лидия Николова.

През лятото за пета поредна година бе проведен фестивал на рибата. Проявата събира все повече гости, а от кметството събират рецептите от празника, за да издадат още една кулинарна книга.
2018-09-21 10:43:24