Посрещаме панаира с нов облик и амбиции за бъдещето

Посрещаме панаира с нов облик и амбиции за бъдещето

Инж. Иво Цветков, кмет на Бяла Слатина


Г-н Цветков, започнаха панаирните дни в Бяла Слатина. С какво изненадвате жители и гости тази година?

Постарахме се да има събития за всеки вкус. Започнахме рано с общински футболен турнир. Продължаваме с други спортни и културни прояви, като тази година сме предвидили възможност в тях да участват и най-малките жители на общината - деца от 1 до 3 години. Предвидили сме интересни изложби и богата художествена програма. Самодейните състави от читалищата ще вдигнат градуса на настроението. Освен това сме поканили различни музиканти и артисти. Ще има фолк певица, естрадна прима, комик, сръбска мега звезда и за финал - рокаджиите от група „Конкурент“. Вярвам и се надявам, че сме задоволили всеки вкус с тази програма.

Какво ново ще видят в Бяла Слатина тази година гостите на събитията? С какво се промени общината от миналата година досега?

Със сигурност стана по-сигурна и приветлива. Инвестирахме сериозно в обновяването на четвъртокласната пътна мрежа. Ремонтирахме и модернизирахме едно от възловите кръстовища в града, в непосредствена близост до центъра. Освен това ромската махала се сдоби с 2 км. новоасфалтиран път, който улеснява достъпа до институции и други точки на града. Това ще има и социален ефект, защото ще мотивира жителите на махалата да търсят работа и да ходят редовно на училище. Поетапно изкърпваме настилка, където има нужда. За целта много ни помага закупената миналата година машина за студено асфалтиране.

Изключително съм щастлив от резултатите след изпълнението на 6-те блока, одобрени за финансиране по националната програма за енергийна ефективност. Днес сградите образуват красив жилищен ансамбъл до самия център на Бяла Слатина. Санирани, обновени с разкрасени общи части - каквито трябва да бъдат всички кооперации. Постигнахме нещо уникално - предоставихме модерни и уютни домове на цели 267 семейства. Това ме прави горд и щастлив.

В момента ремонтираме основно сградата на читалище „Развитие“. Обновяваме фасадата, осветлението и стените в помещенията. Скоро ще обновим и голямата зала. С пълна пара тече и мащабното обновяване на аграрната гимназия в града. Миналата година това учебно заведение ни бе върнато за стопанисване от земеделското министерство и сега се стремим да подобрим качествено материалната база, за да привлечем ученици и да развием професионално образование. Ще има модернизирани помещения за учебна практика, цялата сграда ще се санира, ще се подмени осветлението, ще се сложи изолация. 

Продължаваме да поддържаме централната градска част. Съвсем скоро ще разширим голямата детска площадка в парка пред общинската администрация. Мястото е красиво и функционално, превърна се в притегателен център за младите семейства и вече трябва да разшири капацитета си. Ще го направим съвсем скоро.

Предлагате и поддържате широк спектър от социални услуги по различни проекти и програми. Как се развиват те?

За щастие, сработват успешно и вече достигат до по-широк спектър от хора. Предоставяме психологическа, здравна и образователна подкрепа на 341 деца по проекта „Аз и моето семейство“. Продължава да функционира програмата за независим живот. В нея сме обхванали над 100 потребители, а на работа са назначени 10 души експертен персонал.

По програмата „Активни“ сме назначили на 6-месечна заетост 80 души, които не са се регистрирали на трудовата борса и не са търсили сами работа. Те преминаха обучения за озеленители и строители, след което успешно ги включихме в работния процес. Междувременно по „Старт в кариерата“ помогнахме на трима младежи да започнат своята кариера.

Голяма гордост и отговорност за нас е предоставянето на услугата „Топъл обяд“. Успели сме да обхванем 1300 потребители в цялата община. Функционират две кухни - в общинския център и в едно от най-големите села - Попица. От тях храната се извозва и разпределя по населени места. Натоварил съм с координацията секретарите на селските кметства. Работата е много и изисква дофинансиране от местната хазна, но няма да се откажем. Имаме социални мисия и отговорност към хората.

Какви нови проекти разработвате?

Подали сме 2 проекта по програмата за селските райони до ДФ „Земеделие“. Едната инициатива предвижда обновяване на улици и тротоари в централната градска част. Другият е за подмяна на водопроводите в 5 населени места - селата Попица, Габаре, Бърдарски геран, Алтимир и Галиче.  Предвиждаме и един социален проект за дневен център за деца с увреждания. Той също е подаден, чакаме за одобрение.

Какво ще пожелаете на гражданите в навечерието на панаирните дни?

Нека бъдат здрави, нека празнуваме единно и с настроение. Искам специално да поздравя първокласниците и да им пожелая успешен старт в образованието.

 

Интервю на Петя ВАЛЕНТИНОВА
2017-09-16 09:46:36